latinica  ћирилица
27/06/2015 |  09:42 | Аутор: СРНА

Грачаница- Милица Стаменковић изабрана за "Косовку дјевојку"

Милица Стаменковић из села Девет Југовића у општини Приштина изабрана је за Косовку дјевојку на традиционалној манифестацији одржаној у Грачаници у оквиру Видовданских свечаности.
Милица Стаменковић - најљепша Косовка дјевојка - Фото: СРНА
Милица Стаменковић - најљепша Косовка дјевојкаФото: СРНА

Према одлуци жирија, прва пратиља је Теодора Поповић, а друга Мила Зечевић.

Избор Косовке девојке је, због лошег времена, први пут од 1988. године одржан у Дому културе у Грачаници, умјесто у порти Манастира Грачаница.

У порти Манастира Грачаница вечерас ће бити одржано Видовданско пјесничко бденије коме ће претходити наступ Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије.

Косовка девојка ће на пјесничком бденију уручити "Кондир Косовке дјевојке" Николи Вујичићу из Београда - једном од лауреата овогодишњег Видовданског пјесничког бденија.

Академик Душан Ковачевић овогодишњи је добитник "Златног крста Кнеза Лазара", једног од најпрестижнијих признања која се у оквиру Видовданског пјесничког бденија додјељују за укупно књижевно стваралаштво.

"Грачаничка повеља" припала је Живораду Недељковићу из Чачка, а "Перо деспота Стефана Лазаревића" Милени Марковић, такође из Београда.

Жири Видовданске ликовне колоније додијелио је престижно признање "Лонгин" Зорици Фуруновић поријеклом из Приштине, док је признање "Димитрије Поповић" које се додјељује најмлађем учеснику припало Милисаву Шарцу из Косова Поља.

Најављено је да ће вечерашњој манифестацији присуствовати и патријарх српски Иринеј који ће сутра у порти манастира служити Свету архијерејску литургију, а потом у 13.00 часова на Газиместану парастос косовским јунацима.