latinica  ћирилица
27/06/2015 |  11:32 | Аутор: СРНА

Ни након пет година Чаушевић није кажњен

Ни пет година након терористичког напада на полицијску станицу у Бугојну, првооптужени за овај напад Харис Чаушевић још није кажњен.
Суд БиХ (архива) -
Суд БиХ (архива)

Пред Судом БиХ се већ пет година води поступак против Чаушевића оптуженог за овај напад и погибију полицајца Тарика Љубушкића, рањавање полицајке Едине Хиндић и још неколико полицајаца, те причињену материјалну штету од 700.000 КМ.

Након двоипогодишњег судског процеса, Чаушевић је у првостепеном поступку крајем децембра 2013. године за терористички напад осуђен на 45 година затвора, али је другостепено вијеће поништило пресуду због повреда поступка, те цијели процес вратило на почетак.

Браниоци Чаушевића недавно су тражили и ослобађање његовог клијента јер је, како су устврдили, незаконито притворен с обзиром на то, да притвор оптуженом може трајати најдуже годину дана након укидања првостепене пресуде, али је притвор продужен.

Коначна пресуда оптуженом за тероризам требала би бити изречена у јулу након изношења завршних ријечи које су заказане за 29. и 30. јуни, те 6. јули.

Тужилаштво БиХ је за саучеснике Чаушевића у првостепеном поступку оптужило и Аднана Харачића, те Насера Палисламовића, Емина Османагића, Хариса Шпагу и Неџада Кешку. Палисламовић је правоснажно ослобођен оптужби за тероризам, док је Харачић признао учешће у нападу и споразумом о признању кривице осуђен је на 14 година затвора.