latinica  ћирилица
27/06/2015 |  12:29 | Аутор: СРНА

У славу Видовдана витешке борбе у центру Грачанице

У оквиру Видовданских свечаности, које се традиционално одржавају у Грачаници, данас су чланови Витешког удружења Бели орлови из Београда, испред полицијске станице у центру Грачанице представили опрему и извели симултане борбе витезова.
Грачаница: "Бели орлови" - Симунталне борбе витезова - Фото: СРНА
Грачаница: "Бели орлови" - Симунталне борбе витезоваФото: СРНА

- Велика нам је част што можемо баш овдје, у Грачаници, да покажемо традиционалну опрему српских витезова и њихове борбе - рекао је Александар Урошевић, капитен и тренер екипе Бели орлови.

Удружење његује старе занате и вјештине, српску традицију из 13. и 14. вијека, између осталог и витешке борбе. Обучени у опрему тешку 40 килограма, витешке борбе представила су четворица репрезентативаца и троје стријелаца.

Урошевић каже да је Удружење, које окупља Србе, Румуне, Мађаре и Словенце, наступило до сада на два свјетска првенства, али да његовим члановима посебну част представља то што су, обучени у опрему српског витеза из времена Косовског боја, имали прилику да посјете Газиместан и Грачаницу.

- Посјетом тим историјским српским споменицима постали смо дио бића које се бори за очување српске традиције и српских светиња на просторима Косова И Метохије - рекао је Урошевић.

Велики број Срба из Грачанице са дјецом присуствовао је симултаној борби витезова који су се, по завршетку "боја", фотографисали са малишанима.