latinica  ћирилица
27/06/2015 |  13:45 | Аутор: СРНА

Нијемци траже помирење Берлина и Москве

Око хиљаду Нијемаца позвало је њемачку канцеларку Ангелу Меркел да прекине сукоб са Русијом и да сједне за преговарачки сто.
Берлин - Фото: архив
БерлинФото: архив

Активисти мировне иницијативе Бад Телц-Волфратсхаузен упутили су на адресу Меркелове писмо "Позив за мир" у коме оштро осуђују продужење санкција против Русије и захтијевају да се прекине гомилање НАТО наоружања и војника у Европи, наводи Зидојче цајтунг.

Мировна иницијатива припремила је "Позив за мир" поводом ситуације у Украјини.

Према мишљењу аутора писма, све снажније супротности НАТО и Русије захтијевају да се под хитно прекине повећање броја НАТО војника и наоружања, наводи лист.

Они сматрају да је неопходно организовати мировну конференцију под покровитељством Европе, уз учешће Москве и Вашингтона.

Њемачки пацифисти осудили су одлуку о продужењу санкција Русији и изјаснили се против упућивања војника САД и америчке војне технике у Украјину.

Петицију је до сада потписало око хиљаду људи, а како пише Зидојче, настављено је прикупљање потписа.

- Овом акцијом желимо да подстакнемо друштвену дискусију и да се макар на неки начин супротставимо војној реторици која је све заступљенија у политици и медијима. Рат почиње у људским главама, а то се не смије допустити - изјавио је представник мировне иницијативе Андреас Вагнер.

Он сматра да је у овом моменту најважнији задатак обнављање дијалога који може да уравнотежи интересе свих учесника.