latinica  ћирилица
27/06/2015 |  16:13 | Аутор: РТС

Процурио тајни извјештај из Ватикана: Госпа се у Међугорју није указала

Међугорје, једно од најпознатијих католичких светилишта у свијету, не може бити признато као светилиште, али може бити признато као мјесто молитве, пише Јутарњи лист, позивајући се на ријечи кардинала Герхарда Лудвига Милера.

"Нити се међугорским свједоцима указује Богородица, нити католички вјерници смију прибивати екстазама такозваних свједока па ни разговарати с њима", објавио је Милерове ријечи саветник за односе са јавношћу више кардинала Ђанлука Бариле на свом блогу "Дневник Ватиканаца".

Милерове ријечи и одлука његове Конгрегације још је у тајности, али је тај извјештај процурио. Још неће бити објављен јер се прво очекује одлука папе Фрање, јер само он има власт да одлучује о тим питањима.

Сам Папа је јасно и јавно изразио невјерицу у "међугорски феномен", и то у два наврата: једном приликом је рекао да Богородица није шефица поште па да свакодневно шаље поруке, а у јуну је иронично говорио о неким свједоцима преко којих стижу Госпине поруке у унапријед заказан дан и сат.

Како сазнаје Јутарњи, у наведеном извјештају пише да бискупи неће смјети да организују ходочаћа у Међугорје, а вјерници који тамо иду сами мораће да прати свештеник