latinica  ћирилица
27/06/2015 |  17:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Министри еврозоне одбили да продуже програм помоћи Грчкој

Министри финансија еврозоне одбили су данас да продуже програм помоћи Грчкој послије рока који истиче 30. јуна, пошто је Атина позвала на референдум о приједлозима кредитора.

Министри су "одбацили продужење програма помоћи" на састанку у Бриселу, неколико сати пошто је грчки премијер Алексис Ципрас саопштио да ће 5. јула одржати референдум о понудама кредитора, пренио је АФП.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис најавио је да ће на данашњем хитном састанку еврогрупе у Бриселу затражити одлагање одлуке Атине о понуђеном пакету спаса на пар недјеља, како би она (одлука) била усклађена са резултатима референдума.

Он је рекао и да је влада у Атини опредјељена за спровођење у дјело исхода референдума о условима из пакета помоћи које су понудили међународни кредитори, као и за брзо постизање споразума са повјериоцима који би био у духу резултата гласања на референдуму.

Грчки премијер Алексис Ципрас одбацио је јуче приједлог повјерилаца за петомјесечно продужење актуелног програма кредитне помоћи, у износу од 12 милијарди евра, у замјену за спровођење низа реформи, и рано јутрос, послије састанка владе у Атини, позвао је на одржавање референдума 5. јула поводом те понуде међународних кредитора.

Грчка влада је поручила да не може да прихвати тражене реформе јер би оне привреду оставиле у рецесији, а понуђени новац не би био довољан да ријеши проблеме.

Варуфакис је рекао Ројтерсу и да плаћање дуга Међународном монетарном фонду (ММФ) 30. јуна зависи од флексибилности кредитора и да ће тражити од Европске уније да врати 1,9 милијарди евра профита на име грчких државних обвезница које су у посједу Европске централне банке, како би Атина платила дуг ММФ-у.

Грчки министар је додао да грчке банке морају остати отворене током прелазног периода док не буде донијета одлука о пакету помоћи кредитора и да је улога централне банке да то обезбједи.