latinica  ћирилица
27/06/2015 |  18:53 | Аутор: СРНА

Карден: Одлука НАТО-а о размјештању војске је без преседана

Намјера НАТО-а да у источној Европи размјести војску и технику корак је без преседана, који ће само продубити украјинску кризу, сматра извршни уредник Америчког комитета за договор Исток-Запад Џејмс Карден.

"Планови НАТО-а да размјести војску и технику у источној Европи немају пандане у историји хладног рата", навео је Карден.

Аналитичар је додао да су се министри одбране НАТО-а на састанку у Бриселу суновратили у нови, потенцијално опаснији хладни рат с Русијом, одлуком без преседана да размјесте људе и наоружање директно на западну границу Русије.

Према његовом мишљењу, Алијанса без икакве резерве изнова покушава да подрије споразум из Минска.

Карден не сумња да ће иницијатива НАТО-а само додатно продубити украјинску кризу, преноси агенција "Спутњик".

Један од доказа за то јесте антируска реторика САД, наводи Карден и подсјећа, прије свега, на ријечи министра одбране САД Ештона Картера о "погубном утицају" руског предсједника Владимира Путина на Европу.

Како наводи Карден, амерички сенатор Џон Мекејн отишао је "по обичају" још даље, назвавши споразум из Минска "фикцијом".

Карден напомиње да кораци НАТО-а превазилазе највеће заједничке вјежбе Алијансе од окончања хладног рата.

"Још већу опасност представљају изјаве о нуклеарном оружју с обје стране", наставља аналитичар и додаје да све то "маскира" неугодну чињеницу да су главни, иако не једини, непријатељи Минског споразума "клијенти САД у Кијеву".