latinica  ћирилица
27/06/2015 |  19:35 | Аутор: Б92

Тунис затвара 80 џамија које "шире отров"

Премијер Туниса Хабиб Есид најавио је повећање нивоа безбједности након напада у љетовалишту Сус у којем је убијено 39 људи, преноси Би-Би-Си.

Према његовим ријечима, војни резервисти биће распоређени на археолошким налазиштима и туристичким одмаралиштима.

Осим тога, како наводи, око 80 џамија за које се истиче да “шире отров“ биће затворене у року од недјељу дана.

Подсјећамо, наоружани нападачи убили су најмање 39 људи и ранили више особа у нападу на комплекс и плажу хотела "Империјал мархаба" у туристичком центру Сус у Тунису.

Један нападач, касније идентификован као Абуа Јахја Кујраванија (23) је убијен у ватреном обрачуну са полицијом, а други је ухапшен.

Одговорност за напад преузела је Исламска држава, а како наводе британски медији нападач је бирао жртве.

"Смијао се и зезао, дјеловао је као нормалан дечко. Бирао је кога ће да убије. Појединим особама је говорио да се склоне. Бирао је британске и француске туристе", рекао је један од свједока.

Британски званичници потврдили су да се међу 39 убијених у терористичком нападу у Тунису налази 15 Британаца, преноси Би-Би-Си.

Број би могао да буде већи због тога што се неколико особа води као нестало, навео је британски министар спољих послова Тобијас Елвуд.

Како преноси Би-Би-Си, у нападу је убијена и једна жена из Ирске, али се и двоје ирских држављана води као нестало.

Међу убијенима има и Њемаца, Белгијанаца и Тунижана.

Три фатална терористичка напада за неколико сати догодила су се јуче на три континента и однела на десетине живота. Џихадисти су након тога нападе на друштвеним мрежама славили уз хештег "крвави петак".