latinica  ћирилица
28/06/2015 |  09:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Јоксимовић: До краја године отварање поглавља 23 и 24

Министарка без портфеља Србије задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић очекује да би до краја године требало да буду отворена поглавља 23 и 24 за почетак преговора о приступању Србије Европској унији.

- Очекујем да ће до средине јула бити довршени акциони планови за поглавља 23 и 24 и да ћемо већ у септембру ући у поступак да би до краја године та поглавља била и отворена - изјавила је Јоксимовићева.

Она је додала да је била "изненађена и забринута" због најаве мађарског премијера Виктора Орбана да подигне жичану ограду на граници према Србији ради спречевања уласка илегалних миграната у ту земљу.

- Европским институцијама пренијела сам став да Србија неће посезати за механизмима заустављања илегалних миграната, попут они које је најавио Орбан. Напротив, Србија у Акционом плану за поглавље 24 предвиђа повећање капацитета за смјештај, ефикаснију процедуру одлучивања по захтјевима за азил, адекватну здравствену његу и висок ниво заштите људских права илегалних миграната - рекла је Јоксимовићева.

Она је у Бриселу разговарала са представницима Европског парламента и Европске комисије о приступању Србије ЕУ, као и најавама Мађарске да ће подићи жичани зид ради спречавања уласка илегалних миграната.