latinica  ћирилица
28/06/2015 |  10:00 | Аутор: СРНА

Тамбурица фест је бренд свјетског карактера

Тамбурашки оркестар Шил дил дај из Хрватске, проглашен је за најбољи на Тамбурица фесту, који је одржан на новосадској Петроварадинској тврђави.
Тамбурица фест - Фото: Novosti.rs
Тамбурица фестФото: Novosti.rs

Фестивалско признање за најљепшу нову тамбурашке пјесму добио је бањалучки Градски тамбурашки оркестар, коме је припала и награда публике.

За најбољег вокалног солисту проглашен је Нино Величковски, пјевач Кумановских тамбураша из Македоније.

Награда за интерпретацију припала је Бондершају, тамбурашима из Мађарске.

За његовање тамбурашке традиције награђен је оркестар Банат из Мађарске, док је награда медија припала женском тамбурашком оркестру Руж из Хрватске.

Побједницима је награде уручио Јован Пејчић, предсједник Свјетске тамбурашке асоцијације и идејни творац јединствено тамбурашког фестивала.

- Тамбурица фест је бренд свјетског карактера који шири љубав и пријатељство. Захваљујући тамбурашима, почевши од Јанике Балажа наовамо, ширимо свијетом најљепшу причу и позитивну енергију са тамбурашких жица - рекао је Пејчић.

У ревијалном дијелу програма наступили су Звонко Богдан, Жељко Самарџић и некадашњи фронтмен Бијелог дугмета Жељко Бебек.

На осмом Тамбурица фесту, такмичило се 11 оркестара из седам земаља.

Изузетне наступе на фестивалу имали су и Ансамбл виртуоза народних инструмената Русије при Московској филхармонији, као и вокални солисти Данка Убипарип и Ђорђе Чавић.