latinica  ћирилица
28/06/2015 |  10:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Кувајт- Ухапшено седам особа, нападач Саудијац

У Кувајту је током ноћи ухапшено седам особа међу којима возач који је превезао бомбаша-самоубицу до шиисте џамије Ал Имам ал Садек у центру града, када је убијено 26 људи и 227 рањено, објавила је државна новинска агенција КУНА.
Кувајт: Напад на џамију - Фото: Beta/AP
Кувајт: Напад на џамијуФото: Beta/AP

Кувајтско министарство унутрашњих послова саопштило је да је ухапшен Абдул-Рахман Сабах Аидан Сауд, возач јапанског аутомобила који је напустио џамију одмах послије јучерашњег бомбашког напада. У саопштењу се додаје да је возач био илегални становник Кувајта и да је рођен 1989. године.

Ухапшен је и син власника куће у којој се бомбаш-самоубица крио и ради се о кувајтском држављанину који је присталица "фундаменталистичке и девијантне идеологије", наводи локална агенција.

Група која се повезује са ИД у Саудијској Арабији и која себе назива Наџд покрајина саопштила је да је екстремиста Абу Сулејман ал Мувахид извео напад на џамију.

Нападач је био Саудијац

Министарство унутрашњих послова идентификовало је нападача као Фахда Сулимана Абдул-Мухсена ал Каба. Он је допутовао у Кувајт авионом у петак, 26. јуна, само неколико часова прије него што је активирао експлозив у џамији и извршио најтежи напад у овој земљи.

Џихадисти Исламске држава преузели су одговорност за самоубилачки бомбашки напад на 2.000 вјерника колико их је било у петак у џамији Ал-Садек. То је био један од три напада које су у петак извршили исламисти на три континента.

Шиити чине 15 до 30 одсто становништва Кувајта, који је већинска сунитска земља. Званичници кажу да је циљ експлозије био да се изазове раздор између ових вјерских заједница.