latinica  ћирилица
28/06/2015 |  10:51 | Аутор: Агенције

Кнајсл: Напад Ризвановића окарактерисати као тероризам

Опасност од даљих терористичких напада током Рамазана је велика, оцјењује експерт за Блиски исток Карин Кнајсл послије терористичких акција у Тунису, Француској и Кувајту.
Карин Кнајсл - Фото: nezavisne novine
Карин КнајслФото: nezavisne novine

- Рамазан засигурно није мјесец примирја. Током исламског поста се наглашава сопствена снага - нагласила је она за бечки Кронен цајтунг.

Кнајсл је подсјетила да је у Ираку од 2005. било крвавих напада током Рамазана, увијек послије јасних позива хоџа.

Опасност по Европу, према њеним ријечима, је велика.

- Суочени смо, као код недавног убиства у Француској, са непријатељем из сопствених редова. Они нису радикални само зато што су се прикључили терористичкој организацији, већ зато што су сами направили свој фанатизам - објаснила је Кнајсл.

С тим у вези је указала да је јако тешко направити профил злочинца, као и како одлучити да ли се ради о случају за психијатрију или терористи.

Кнајсл је додала да би и Ален Ризвановић, који је својим џипом усмртио три лица и повриједио 34 особе у центру Граца, могао бити такав "усамљени вук".

- Додатни напад ножем ме је узнемирио. Прошле године, 20. септембра је Исламска држава у једном саопштењу на више језика наредила да се изврше напади ножем или колима - указала је она подсјећајући да су такви напади већ извршени у Кадани, Израелу, Француској.

Према њеном мишљењу, дјело Ризвановића треба окарактерисати као терористички напад.

- Не увиђам зашто би нападач у Грацу дјеловао у афекту три недјеље након брачне свађе - истакла је и додала да је чудно што је полиција сат и по након злочина као мотив навела "психозу".

Даље је казала да треба рачунати са даљим нападима у Француској, истичући да се сада осјећа географска и политичка близина Европе Блиском Истоку.

САД се повлаче, а Европи остају негативне посљедице, коментарисала је Кнајсл, која позива грађане да буду обазривији.