latinica  ћирилица
28/06/2015 |  11:08 | Аутор: Агенције

Хупер: Дестабилизација Косова ако не буде Специјалног суда

Експерт за балканска питања Џејмс Хупер оцијенио је да неуспјех усвајања закона о специјалном суду за ратне злочине ОВК наноси тешку штету билатералним односима Косова и САД и да је пут Косова ка евроатлантским интеграцијама угрожен тим неуспјелим гласањем, али и да још није касно да се одлука промијени.
Скупштина самопроглашеног Косова (архив) -
Скупштина самопроглашеног Косова (архив)

Хупер, који је руководилац Групе за међународно јавно право и политику, рекао је у интервјуу за Глас Америке да се ипак нада да ће се наћи начина да посланици поново гласају пошто ће у супротном, по његовој процјени, почети дестабилизација Косова.

- То је била једна од најзначајнијих одлука коју је требало да донесу још од завршетка рата 1999. Ова одлука је представљала корак назад и стварно сам се изненадио да упркос свим охрабрењима које су САД дале Косову за доношење те одлуке, за коју је свако у Вашингтону схватао колико је тешка, скупштина није успјела да обезбиједи неопходну двотрећинску већину - рекао је он.

Хупер је додао да је увјерен да није касно да се та одлука промијени и да то не треба да буде посљедње гласање и коначна ријеч грађана Косова изречена преко посланика.

На питање какве би могле да буду посљедице, не само по билатералне односе са Вашингтоном, него и с европским престоницама које су подржале Косово, али и на његову будућност, Хупер је одговорио да би се то посебно односило на односе са Њемачком која је, како је указао, чинила озбиљне и сталне напоре да посредује у успостављању бољих односа Београда и Приштине.

Он такође сматра да би било "далеко теже за пријатеље Косова у Конгресу да га подржавају подједнако снажно као у прошлости".

- Али, у Европи би та одлука нанијела штету покушају приближавања Косова Европској унији и стварању пута ка учлањењу. То је такође корак назад у покушајима Косова да уђе у НАТО за шта сматрам да је од критичног значаја. Због тога мислим да би због односа Косова са САД и с Европом, због његове будућности у НАТО и ЕУ било неопходно да се организује још једно гласање и да се усвоји закон - нагласио је он.