latinica  ћирилица
28/06/2015 |  12:38 | Аутор: СРНА

Пале- Служен парастос погинулим српским борцима

На мјесном спомен-обиљежју Блатине-Прибањ у Палама данас је, поводом Видовдана, служен парастос погинулим српски борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату и положено цвијеће.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина подсјетио је да је из овог насеља погинуло 14 бораца, а да је са подручја цијеле општине 287 бораца дало живот за стварање Републике Српске.

Он је истакао да ова организација данас жели да на достојанствен начин са Српском православном црквом, породицама погинулих бораца, саборцима, командантима, представницима власти и суграђанима сачува тековине отаџбинског рата.

- На овај начин се учимо вјери, патриотизму и чувамо тековине, вриједности и сјећање на жртве које су дате за стварање Републике Српске - нагласио је Парађина.

Навео је да се Република Српска сада налази на великим искушењима, како политичким, безбједносним, тако и економским и социјалним. Он истиче да борачка организација тражи да политичари покажу јединство, мудрост и разум у доношењу важних одлука за очување националног интереса Срба у БиХ, односно Републике Српске.

- Сви који се не буду понашали у том правцу имаће историјску одговорност, јер се мора сачувати уставноправна позиција Републике Српске - поручио је он, и додао, да ће борачка организација тражити санкционисање свих који ово не буду поштовали.

Напоменуо је да ова организација није задовољна запошљавањем борачких категорија, те сматра потребним да се стручност, знање, способност и борачки статус дефинишу законским и подзаконским актима као нови критеријуми приликом запошљавања.

- Дјеца чији су очеви дали живот за Републику Српску, борци који су дали дијелове тијела, као и борци који су се до краја борили за стварање Српске морају имати приоритет приликом запошљавања - нагласио је Парађина.