latinica  ћирилица
28/06/2015 |  12:52 | Аутор: СРНА

Бањалука- Сачувати успомену на погинуле борце (ФОТО)

У бањалучким мјесним заједницама Верићи, Поткозарје, Драгочај, Крмине, Куљани и Обилићево данас је, поводом крсне славе Војске Републике Српске – Видовдана, служен парастос за погинуле и нестале борце Одбрамбено-отаџбинског рата.
Бања Лука - Спомен-чесма Обилићево - Фото: СРНА
Бања Лука - Спомен-чесма ОбилићевоФото: СРНА

Предсједник Скупштине Борачке организације Бањалука Предраг Кнежевић истакао је да је морална обавеза ове организације да отргне од заборава успомену на погинуле борце, те да окупља њихове породице и саборце.

- Са подручја Бањалуке је у темеље Републике Српске животе уградило више од 2.000 бораца. Тачан податак немамо, јер је много Бањалучана у разним јединицама учествовало у борбама диљем Републике Српске - рекао је Кнежевић, након полагања вијенаца на спомен-чесму и служења парастоса у Обилићеву.

Он је навео да Борачка организација града Бањалука окупља више од 25.000 чланова, бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

Спомен соба погинулим борцима ВРС (ФОТО:СРНА)

У име града Бањалука, вијенац је положио и одао почаст погинулим борцима у МЗ Обилићево начелник градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Миленко Вучета. Он је рекао да град Бањалука у континуитету ради на побољшању живота борачке популације.

- То се посебно односи на питање стамбеног збрињавања породица погинулих бораца - рекао је Вучета, подсјетивши да је при крају изградња двије стамбене зграде у насељу Ада у које би до краја године требало да буду усељене 142 породице.

Навео је да на подручју Бањалуке има велики број породица погинулих бораца које нису ријешиле стамбено питање, додајући да је град у протеклом периоду допринио рјешавању овог проблема тако што је обезбиједио 414 станова. Очекује да ће до краја године бити објављен нови јавни позив за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и РВИ од прве до четврте категорије.