latinica  ћирилица
28/06/2015 |  13:04 | Аутор: СРНА

Бијељина- Обиљежен Видовдан, слава ВРС и прве војне цркве

Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ обиљежио је данас у Бијељини Видовдан - крсну славу Војске Републике Српске /ВРС/ и Спомен-храма Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских.
Бијељина - Фото: СРНА
БијељинаФото: СРНА

Командант Трећег пјешадијског батаљона мајор Сретен Милошевић истакао је да је огроман допринос у стварању Републике Српске дала Војска Републике Српске и да је обавеза да се чувају њене вриједности.

- Ово је један од начина на који ми обиљежавамо сјећање на ВРС, а прослава Видовдана је потврда да његујемо традиције Републике Српске - рекао је Милошевић.

Данас је и слава првог војног храма при касарни "Војвода Степа Степановић", посвећеног Светом мученику кнезу Лазару и свим светим мученицима српским. Кумови славе су начелник Теренске канцеларије "Сјевероисток" Граничне полиције БиХ Драган Кулић и Чедо Павловић.

Војни свештеник Васо Поповић рекао је да је Видовдан празник мира, слободе, части и јунаштва, а да је српски народ хуман и милосрдан, да се бори за слободу, али да не угрожава животе других. Према његовим ријечима, године рата су иза нас, а за године мира сви треба да се боримо.

Свечаности је претходила Света литургија у Спомен-храму којој је присуствовао велики број званица из јавног, војног и политичког живота града Бијељина. Након литургије и ломљења славског колача, одржан је и Видовдански концерт уз коктел у порти храма.

Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у Касарни "Војвода Степа Степановић" у Бијељини први је војни спомен-храм /војна црква/ у Републици Српској и посвећен је Крсној слави Војске Републике Српске.

Генерал-мајор Новица Симић, командант Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске, започео је 1994. године преуређење једног већ постојећег објекта бијељинске касарне у православни спомен-храм. Храм је саграђен трудом војника и војсковођа Војске Српске, а освештан је 25. јуна 1995. године. 2010. године  почела је темељна обнова храма, који је 30. септембра 2014. године освештао епископ зворничко-тузлански Хризостом.