latinica  ћирилица
28/06/2015 |  14:07 | Аутор: СРНА

К. Дубица - Обиљежена крсна слава Војске РС (ФОТО и ВИДЕО)

У Манастиру Моштаница код Козарске Дубице данас је служена литургија и парастос за све страдале српске војнике од Косовског боја до данас, те славски обред поводом обиљежавања Видовдана - крсне славе ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.
Дубица: Видовдан - Фото: СРНА
Дубица: ВидовданФото: СРНА

Обиљежавање Видовдана као крсне славе ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ доказује да Војска РС није отишла у историју, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Војска Републике Српске није отишла у историју. Она је жива, међу нама и у нама, јер је одраз и симбол слободе, која је и данас наш основни циљ и тежња - изјавио је Додик на обиљежавању крсне славе Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, која је под покровитељством предсједника Српске обиљежена код Манастира Моштаница у Козарској Дубици.

Додик је нагласио да је ВРС баштинила најбоље слободарске вриједности српског народа, те ратовала у складу са међународним конвенцијама, очувала слободу и територију Српске и створила услове за политички договор.

- Прослављаући ову крсну славу, ми се и данас сјећамо свих бораца Војске РС, њених комаданата, жртава које су пале и војника који су погинули часно бранећи слободу српског народа и жеље да Република Српска буде што јача и самосталнија - рекао је Додик.

Он је истакао да сви покушаји да се у међувремену Војсци РС припишу неке друге вриједности које су везане за негативну страну рата, злочине и неке друге ствари, говоре о жељи да се "та чиста страна српског народа и ВРС, на неки начин окаљају и да се само српски народ окарактерише као злочиначки".

Додик је нагласио да су злочин у рату чинили појединци и поједине јединице, али не ВРС, те да српски народ у БиХ у том смислу не може одустати од истине.

Обиљежавање Видовдана, крсне славе Војске РС (ФОТО:СРНА)

Литургији и славском обреду који је служио владика бихаћко-петровачки Атанасије, присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

Епископ бихаћко-петровачки Атанасије рекао је да Косовски бој траје и у данашњем времену, али да се води на интелектуалном и правном плану.

- Косовски бој води се и у нашем времену на интелектуалном и правном плану и ту треба уложити мудрост и снагу - рекао је владика Атанасије.

Епископ бихаћко-петровачки нагласио је да је важно примијетити са којом силином и мудрошћу данашње руководство, а посебно предсједник Републике Српске Милорад Додик брани тековине "лазаровске борбе".

ЊЕГОВАТИ ТРАДИЦИЈУ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Замјеник министра одбране БиХ за управљење ресурсима Борис Јеринић указао је на значај што је сваке године покровитељ обиљежавања Видовдана - крсне славе Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ предсједник Републике Српске Милорад Додик. "Зато и можемо да се окупимо у овако великом броју.

Честитам људима који су овдје присутни и свим припадницима Војске Републике Српске, породицама погинулих и ратних војних инвалида крсну славу", изјавио је Јеринић.

Он је подсјетио да је Видовдан значајан датум за све Србе, те да Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук обиљежавањем крсне славе његује традицију Војске Републике Српске.

"Данашњи датум треба да нас опредјељује да у будућности живимо у миру и штитимо интересе народа који представљамо, те његујемо традицију и чувамо тековине Војске Републике Српске", рекао је Јеринић.

ЈЕДИНСТВО И ОПРЕДИЈЕЉЕНОСТ СВИЈЕТЛИМ ТРАДИЦИЈАМА ПРЕДАКА

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадир Недељко Копуз изјавио је да пук, обиљежавањем Видовдана - своје крсне славе, показује јединство и опредијељеност ка свијетлим традицијама предака.
"Драго ми је да смо се окупили код манастира Моштаница да заједно прославимо крсну славу Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука", изјавио је Копуз новинарима.

Он је подсјетио да пук прослављају крсну славу коју је Војска Републике Српске почела да слави одмах по формирању.

СТРАДАЊА И ВАЖНИ ДОГАЂАЈИ У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ ВЕЗАНИ ЗА ВИДОВДАН

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас да је Видовдан симбол многих страдања и важних догађаја у српској историји.

"Прва асоцијација када говоримо о Видовдану јесте Косовска битка када су се кнез Лазар и цијела српска војска жртвовали за Србију и слободу српског народа", изјавио је Савчић у мјесту Кнежица код Козарске Дубице.

Он је подсјетио на бројне историјске догађаје који су на Видовдан одредили судбину српског народа.

"Један од симбола Видовдана јесте и пробој коридора и стварање компактне територије Републике Српске, а прва генерација младих војника Војске Републике Српске положила је заклетву на Видовдан 1992. године", изјавио је Савчић.

Он је додао да је Видовдан празник који у српском народу има највише симбола, од оних позитивних и патриотских до негативних који указују на нејединство које је присутно и данас.

Савчић је данас у мјесту Кнежица, положио вијенац на спомен-обиљежје страдалим војницима поводом обиљежавања крсне славе Војске Републике Српске, у организацији Борачке организације општине Козарска Дубица.