latinica  ћирилица
28/06/2015 |  16:00 | Аутор: СРНА

Словенија у проблему: Мораћемо заборавити на новац који смо позајмили Грчкој

Словеначки министар иностраних послова Карл Ерјавец изјавио је да ће његова земља, након одлуке Грчке да распише референдум, морати највјероватније да заборави на 1,8 милијарди евра које су дали Грчкој.

Словенија је Грчкој преко два механизма за стабилизацију евра до сада позајмила 263,68 милиона евра и издала још 1,55 милијарди евра у гаранцијама.

То је четвртина словеначких годишњих буџетских прихода, а Грчка је до сада вратила само 17,6 милиона евра камата, преносе медији.

Он је додао да се грчки премијер Алексис Ципрас сам довео у безнадежну ситуацију и да се за референдум одлучио јер не може испунити нереална предизборна обећања.

"Грчка је пред политичком кризом која ће довести до пријевремених избора, а можда чак и изласка Грчке из еврозоне", рекао је Ерјавец.

Предсједник Владе Словеније Миро Церар јуче је истакао да је расписивање референдума врло некоректан потез владе Грчке, а можда и покушај уцјене на који би ЕУ требало да реагује.

Предсједник Словеније Борут Пахор рекао је да је ријеч о врло озбиљној ситуацији, али да би се можда могла наћи формула да се рјешење одгоди и потражи компромис у року од три мјесеца.

Грчки парламент подржао је рано јутрос план о одржавању референдума о условима које су Атини поставили међународни кредитори да би исплатили нову финансијску помоћ овој земљи.