latinica  ћирилица
28/06/2015 |  16:09 | Аутор: СРНА

Више хиљада Срба на Газиместану обиљежили Видовдан (ФОТО)

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је парастос косовским јунацима на Газиместану у присуству више хиљада Срба.
Парастос косовским јунацима на Газиместану - Фото: СРНА
Парастос косовским јунацима на ГазиместануФото: СРНА

"Морамо бти сретни и поносни што смо се данас, 626 година од Косовског боја, сабрали на Газиместану", рекао је српски патријарх.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оцијенио је да су се Срби данас причестили у Грачаници на исти начин како је Свети кнез Лазар учинио у цркви Самодрежи пред Косовски бој.

"Жртва Светог кнеза Лазара и Ђерђа Кастриотија /албански национални херој српског поријекла/ жртве су које данас на Косову и Метохији обједињују Србе и Албанце", рекао је митрополит Амфилохије.

Он је навео да је "Кастриот наставио жртву кнеза Лазара а да не зна за коју се жртву данас опредјељују Албанци".

"У наше вријеме поново су се појавиле двије жртве, она која је за правду и вјечно достојанство и она која је за освајање и господарење", рекао је митрополит Амфилохије.

Он је навео да су они, укључујући и европске народе, од НАТО бомбардовања до сукоба у Азији и Украјини, кренули да све жртвују и отимају туђе.

"Нека је Хвала Господу да ми као народ, који није безгрешан, идемо путем богочовјека", закључио је митрополит Амфилохије.

Парастос на Газиместану и долазак Срба и црквених великодостојника од Грачанице до Газиместана обезбјеђивале су јаке полицијске снаге. Инцидената није било.

Српски патријарх Иринеј претходно је служио Свету архијерејску литургију у порти манастира Грачаница.