latinica  ћирилица
28/06/2015 |  18:51 | Аутор: СРНА

Андрићград-откривен споменик Николи Тесли (ВИДЕО)

Идејни творац Андрићграда Емир Кустурица и академик Матија Бећковић данас су, у оквиру обиљежавања Видовдана, открили споменик српском научнику и проналазачу Николи Тесли, поводом четири године од почетка градње града од камена на обалама Дрине и Рзава.
Андрићград - откривен споменик Николи Тесли - Фото: СРНА
Андрићград - откривен споменик Николи ТеслиФото: СРНА

Споменик висок 1,25 метара дјело је академика Николе Јанковића који је аутор и Теслине статуе откривене у новембру 2013. године у Њујорку на Лонг Ајленду поводом 70 година од смрти великог научника.

Обраћајући се окупљеним грађанима, Бећковић је аутора Јанковића назвао највећим живим српским скулптором.

"Тесла је био и пјесник, он је дошао из наше будућности, али тамо се и вратио. Теслино научно дјело тек долази, биће схваћено од нараштаја који тек долазе и који треба да наставе његово дјело", нагласио је Бећковић.

Он је подсјетио да је Тесла био потомак породица које су дале 40 свештеника, али и двојицу владика, наводећи да је и Тесла био "нека врста монаха".

Бећковић је подсјетио на Теслине јавне иступе који су говорили о страдању српског народа током историје, али и на његову оданост српству, као и на велика научна достигнућа.

Он је честитао Видовдан бројним грађанима окупљеним у "храму науке и части", како је назвао Андрићград.

Идејни творац града од камена Емир Кустурица навео је да је Андрићград замишљен као мјесто гдје ће српска култура наставити да живи у Вишераду - у мјесту инспирације Иве Андрића за стварање великог романа "На Дрини ћуприја".

"Четрнаест издања историјских свезака Андрићевог института које су говориле о почетку Првог свјетског рата дале су другачији поглед на `Младу Босну` и почетак Првог свјетског рата. Томе су допринијела и многа научна дешавања у Андрићевом институту", рекао је Кустурица.

Он је најавио да ће у окторбру почети да ради и Академија Андрићевог института који постоји већ двије године.

Кустурица је изразио увјерење да ће Андрићград у будућности постати мјесто гдје ће многи таленти из народа пронаћи себе и својим радом продужити вијек култури српског народа који треба да настави да гледа далеко у будућност.

На свечаности је наступило културно-умјетничко друштво "Грачаница" из Чикага које је редитељу Кустурици уручило и специјалну захвалницу.

Вечерас ће, у сарадњи са Кућом легата из Београда и Фондацијом Петра Лубарде из Херцег Новог, у просторијама галерије свечано бити отворена изложба слика и цртежа овог сликарског генија.

У оквиру Видовданске прославе, биће одиграна и представа "Бела кафа" у извођењу Народног позоришта из Београда, у режији Милана Нешковића, а према тексту једног од најзначајнијих српских драмских писаца Александра Поповића.
Почетак представе заказан је за 21.00 час на Византијском тргу.

У вечерњим часовима посјетиоци Андрићграда имаће прилику да уживају у концерту познате београдске рок групе "Рибља чорба" који ће својим наступом употпунити Видовданску свечаност, а љубитељима квалитетне музике приредити спектакл.

Концерт ће бити одржан на Тргу Петра Другог Петровића Његоша, са почетком у 23.00 часа. Улаз за све посјетиоце је бесплатан.