latinica  ћирилица
29/06/2015 |  07:38 | Аутор: РТРС

Почиње турнир свих турнира (ФОТО И ВИДЕО)

Млади фудбалери Србије попели су се на кров свијета, кошаркашице су покориле Стари континент...
Вимблдон (ФОТО: worldversus.com) -
Вимблдон (ФОТО: worldversus.com)

Може ли Новак Ђоковић да настави са сјајним резултатим српских спортиста спорта и направи сјајну увертиру пред "кошаркашки септембар "?

"Ол Ингланд клаб" отвара своје капије, турнир свих турнира је пред нама, а најбољи тенисер свијета један је од главних фаворита да погигне пехар на 129. издању најпрестижнијег тениског догађаја на свијету.

Очекују нас двије недјеље најбољег од бијелог спорта, 14 дана лавовске борбе на трави и трка за највријднијим трофејом у тениском свијету, а мечеве са лондонске траве моћи ћете пратити на Телевизији Републике Српске.

Пред нама је Вимблдон.



ДВА ФАВОРИТА СА ПОДЈЕНАКИМ ШАНСАМА, ФЕДЕРЕР ЈУРИ РЕКОРД

На теренима "Ол Ингланд клаба" почиње незванично свјетско првенство у тенису, на којем први рекет свијета Новак Ђоковић јури свој трећи трофеј, Енди Мареј други, а Роџер Федерер рекордни осми пехар!

Српски тенисер и домаћи предстваник, двојица су играча са подјенаким шансама на трећем Гренд слем турниру сезоне. Свакако, на Федерера се увијек мора рачунати као на једног од играча који може отићи до краја.

Управо ова тројица играча су главни фаворити на овогодишњем турниру.

У реду фаворита из сјенке су и побједник Ролан Гароса Стан Вавринка, те Рафаел Надал.

Уколико се изузме пораз у финалу Ролан Гароса од Вавринке, Новак игра сјајну сезону. Славио је на првом Гренд слем турниру сезоне Аустралијан опену, те подигао пехаре на четири Мастерса (Индијан Велс, Мајами, Монте Карло и Рим).

Српски тенисер брани трофеј на Вимблдону. Прошле године у сјајном финалу, након финала у пет сетова савладао је по многима најбољег свих времена, Роџера Федерера.

Новак Ђоковић (ФОТО: АФП)

Енди Мареј иде раме уз раме са Новаком и подједнаке шансе има да слави на највећем турниру на свијету. Уколико се изузме прошлогодишњи пораз у четвртфиналу, Мареј од 2009. године није напуштао турнир прије полуфинала, док је 2012. поражен у финалу од Федерера!

Шкот је у сјајној форми, играо је у финалу Аустралијан опена гдје је поражен од Ђоковића, те полуфиналу Френч опена, када га је поново зауставио српски тенисер. Ове сезоне освојио је три турнира на сљаци, а сјајну увертиру пред трећи Гренд слем направио је освајањем турнира у Квинсу који се игра на трави.

Роџер Федерер у својим витринама има 17 ГС трофеја, од којих је чак седам са Вимблдона! Уколико успије да оде до краја, Швајцарац ће бити први тенисер у историји који се осам пута славио на теренима "Ол Ингланд клуба"!

СЕРЕНА У ПРИЛИЦИ ДА ТРИЈУМФУЈЕ НА СВА ЧЕТИРИ ГРЕНД СЛЕМА

Најбоља играчица свијета, Серена Вилијамс, сигурно је први фаворит на турниру у конкуренцији дама. Америнака игра у завидној форми, а ове сезоне је већ тријумфоивала на Аусталијан опену и Ролан Гаросу. Уколико слави у Лондону, Вилијамсова ће направити готово невјероватан резултат, тријумфоваће на сва четири Гренд слем турнира у низу. Подсјећамо, Серена је освојила прошлогодишњи УС опен, а ове годинеславила је на Аустралијан опену и на Ролан Гаросу.

Друга носитељица турнира, Чехиња Петра Квитова, биће у прилици да брани трофеј на теренима "Ол Ингланд клаба" и покушаће по трећи пут подићи побјенички пехар.

Једна од фавориткиња је и Марија Шарапова, која се враћа на терен након краће паузе због здравствених проблема.

СРБИЈА СА ДЕСЕТ ПРЕДСТАВНИКА, ЏУМХУР БРАНИ ЧАСТ БИХ

Боје Србије на трећем Гренд слем турниру сезоне у мушкој конкуренцији браниће Новак Ђоковић, Виктор Троицки, Душан Лајовић, Филип Крајиновић, Јанко Типсаревић и Ненад Зимоњић.

У конкуренцији дама, Србију ће представљати Ана Ивановић, Јелена Јанковић, Бојана Јовановски и Алексдандра Крунић.
Једини предтавник Босне и Херцеговине, као и на Френч опену, биће Дамир Џумхур.

Новак Ђоковић  ће поход на одбрану трофеја почети дуелом са Филипом Колшрајбером. Нијемац је тренутно 33. играч свијета и до сада је добио један од седам одиграних мечева против Ђоковића.

Противник Ђоковића у другом колу биће бољи из дуела између Лејтона Хјуита и Јарка Ниеминена. У трећем колу српски тенисер могао би да се састане са Бернардом Томићем, а у четвртом са Кевином Андерсоном.

У пројектованом четвртфиналу Новак би се требао састати са Кеијем Нишикоријем, а уколико би прошао и ту препреку, први рекет свијета могао би се састати са Станом Вавринком.

Виктора Троицког на отварању очекује Украјинац Александар Недовјецов. Биће ово први дуел српског и украјинског тенисера.Уколико савлада прву препреку, Виктора очекује бољи из меча Штепанек - Бедене, док док би се у трећем могао састати са Рафаелом Надалом.

Виктор Троицки (ФОТО: Getty Images)

Противник Душана Лајовића у првом колу њемачки ветеран и трнутно 848. играч свијета Томи Хас, док ће Филип Крајиновић на старту играти против 65. играча са АТП листе, Француза Николаса Мауа.

Лајовић и Крајиновић се нису до сада састајали са играчима које има је жријеб додијелио у првом колу Вимблдона.

Јанко Типсаревић, који има заштићен ренкинг, на старту турнира се састаје са Марселом Гранољерсом. Дуел првог кола Вимблдона биће пети сусрет двојице играча, а Шпанац за сада води са 3-1.

Ненада Зимоњића и и Пољака Марћина Матковског на старту очекују домаћи играчи Кен и Нил Скупски.

Ана Ивановић у првом колу Вимблдона играће са Кинескињом Ји-Фан Ксу, која ове године дебитује на турниру, а ово ће уједно бити и први дуел двије играчице. Уколико буде успјешна на старту, Ивановићеву у другом колу чека боља из дуела Американке Бетани Матек-Сендс и Алисон Ван Ујтванк из Белгије, а у трећем колу потенцијална ривалка јој је Швајцаркиња Белинда Бенчић.

Ана Ивановић (ФОТО: Бета/ АП)

Друга најбоље рангирана играчица Србије, Јелана Јанковић, састаће се на отварању са 89. играчицом планете, Еленом Веснином из Русије. Јелена је током каријере шест пута играла са Рускињом и пет пута напуштала терен као побједница.

Пројектованим жријебом, у трећој рунди би могла да је чека актуелна освајачица Вимблдона Петра Квитова, а у четвртој Пољакиња Агњешка Радвањска. У истој четвртини су и Рускиња Јекатерина Макарова и Јуџини Бушар из Канаде, као и Јовановски. 

Бојану Јовановски на старту очекује дуел са њемачком тенисерком Татјаном Маријом, док ће Александра Крунић играти са Робертом Винчи из Италије.

Противница Бојане је тренутно 78. играчица свијета, док је Александрина ривалка 35. играчица са ЊТА листе.

Најбоље рангирани бх. тенисер, Дамир Џумхур, биљежи сјајне резултате ове сезоне. Тренутно 87. играч свијета, играо је у трећем колу Ролан Гароса, у којем га је зауставио Роџер Федерер, противник бх. играча и у првом колу Вимблдона.

ТУРНИР СВИХ ТУРНИРА ПОСЕБАН ПО МНОГО ЧЕМУ

Вимблдон је најстарији Гренд слем турнир (игра се од 1877. године) и с правом носи епитет незваничог првеснтва свијета у тенису.

Игра се на теренима "Ол Ингланд клаба", центра осннованог 1968. године, који данас броји 19 терена. Како киша готово сваке године квари планове организаторима турнира, Централни терен је 2009. године добио је покретни кров. Први меч одигран у цјелини на покривеном терену био је дуел између Ендија Мареја и Стана Вавринке исте године, док је прво финале одиграно на покривеном Ценралном терену био меч из 2012. године између Ендија Мареја и Роџера Федерера (кров је покрио терен у трећем сету).



Најтрофејнији појединац Вимблдона у Опен ери је Мартина Навратилова, која је девет пута славила у Лондону, Штефи Граф има седам, а Серена Вилијамс пет трофеја.

У мушкој конкуренцији, двојица играча имају по седам трофеја (Пит Сампрас и Роџер Федерер), док је пет пута побједнички пехар подигао Бјорн Борг.

Новак Ђоковић је два пута славио на трећем Гренд слем турниру сезоне (2014. и 2011.), док у женској конкуренцији Србија још нема побјендицу.

Ненад Зимоњић је у конкуренцији парова два пута славио на теренима "Ол Ингланд клаба" - 2008. и 2009. године, док је прошле године тријумфовао у миксу.

Додајмо и то да су Фред Пери и Енди Мареј посљедња два Британца која су освајала Вимблдон.

Мареј је 2013. године финалу би бољи од Новака Ђоковићем, док је прије њега Пери тријумфовао 1936.

Вимблдон је чувен по много чему, а оно по чему је највише препознатиљив су су јагоде са шлагом. Наиме, сваке године посјетиоци поједу више од 30.000 килограма јагода које прелије више од 7000 литара шлага.

Једино се на трећем Гренд слем турниру сезоне и дублови играју на три добијена сета, као и финални дуели квалификација.

Играчи на Вимблдону морају носити бијелу опрему.

На Вимблдону је одигран најдужи тениски меч у историји тениса. Американац Џон Изнер и Николас Мау из Француске, меч првог кола 2010. године играли су укупно 11 сати и пет минута. На крају је славио Изнер са 6–4, 3–6, 6–7(7–9), 7–6(7–3), 70–68!

РЕКОРД БОРИСА БЕКЕРА

Тренер Новака Ђоковића Борис Бекер прије 30 година, шокирао је тениски свијет поставши најмлађи шампион Вимблдона у историји, и уједно први Нијемац који је освојио највећи турнир на свијету.

Њемачки тенисер је тријумфовао на на лондонском Гренд слему са 17 година и 227 дана, и тај рекорд није до данас срушен.

Борис Бекер, побједник Вимблдона са 17 година (ФОТО: saddahaq.com)

Бекер је 1985. године у финалу савладао Кевина Курена резултатом 6:3, 6:7, 7:6, 6:4.

Занимљиво је и то да је Бекер покорио "Ол Ингланд Клаб", иако није био носилац. Он је на турнир дошао као 20. играч свијета, а тада је турнир имао 16 нослаца, а не 32 као данас.

НАГРАДНИ ФОНД

Побједнике у конкуренцијама ингла и дубла очекује по 2000 бодова, а најуспјешнијим у поједничаној конкуренији припашће по 1.88 милиона фунти.

Укупан наградни фонд турнира повећан је у односу на прошлу годину за 120.000 фунти и ове године износи 26.750.000 фунти.

ПРИПРЕМИО: Бојан Мичић