latinica  ћирилица
29/06/2015 |  07:47 | Аутор: СРНА

Данас у Бриселу нова рунда дијалога Београда и Приштине

У Бриселу ће данас бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине на којој српску делегацију предводи премијер Србије Александар Вучић, а приштинску премијер самопроглашеног Косова Иса Мустафа.

Ово је други пут за мање од седам дана да се састају српска и приштинска делегација како би наставиле дијалог о неријешеним крупним питањима.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је уочи одласка у Брисел да предстојећи разговори неће бити ни лаки, нити једноставни, али српска делегација на дијалог увијек иде са добром вјером и надом у рјешења, која не зависе само од њих.

- Наравно, потребни су компромиси, али то мора да разумије и друга страна - истакао је Вучић.

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби раније је рекао да би високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини могла да предложи и отварање првог поглавља у приступним преговорима Србије и ЕУ уколико дође до "продора" у дијалогу Београда и Приштине.

И европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да је "оптимиста" да ће током предстојеће рунде бити постигнут довољан напредак да земље чланице дају зелено свјетло Србији за отварање првих преговарачких поглавља прије краја године.

У кабинету Могеринијеве ће бити ријечи о четири крупна питања: заједници српских општина, телекомуникацијама, енергетици и "парку мира" на мосту који повезује сјеверни и јужни дио Косовске Митровице.