latinica  ћирилица
29/06/2015 |  07:55 | Аутор: Агенције

Након банака, Грчка затворила и берзу (ВИДЕО)

Грчка берза биће затворена до 7. јула, дан након што је предвиђено да банке буду отворене након једнонедјељне паузе, саопштено је из атинске берзе.

Саопштење долази неколико сати након што је Атина издала декрет о затварању банака до 6. јула, дан након референдума ког је за 5. јул сазвао премијер Грчке Алексис Ципрас, преноси агенција Франс прес.

Грађани на референдуму треба да се изјасне да ли су за или против прихватања најновијег приједлога међународних кредитора.

У Грчкој је јутрос објављено да ће банке у тој земљи бити затворене у наредних недјељу дана, као и да Грци дневно са банкомата могу да подигну 60 евра, пошто је забринуто становништво испразнило банкомате у драматичној ескалацији кризе између званичне Атине и страних повјерилаца око грчког дуга.

Банке ће бити затворене до 6. јула, дан после расписаног референдума, а лимит од 60 евра на банкоматима се не односи на стране туристе који ће бити изузети од ограничења, објављено је у службеном гласилу Грчке владе.

Европска централна банка /ЕЦБ/ одлучила је да замрзне виталну подршку грчким банкама послије неуспјеха у преговорима Атине и њених страних кредитора.

"Што мирније будемо рјешавали тешкоће, прије ћемо их превазићи, а посљедице ће бити блаже", рекао је премијер Алексис Ципрас касно синоћ телевизијском обраћању нацији.

Он је обећао да ће депозити у банкама бити заштићени, а зараде исплаћене.

Алексис Ципрас (screenshot)

Грађани су и синоћ формирали редове на бензинским станицама и испред банкомата у којима је још било готовине.

Неуспјех у преговорима са кредиторима води Грчку према банкроту због дуга од 1,6 милијарди евра који треба да буде плаћен Међународном монетарном фонду до сутра.

Атина мора да плати и милијарде евра Европској централној банци у наредним мјесецима.

Није искључен ни излазак Грчке из еврозоне. Влада је за 5. јул расписала референдум о условима који су поставили кредитори, а парламент је подржао план о изјашњавању грађана.

Евро је јурос ослабио за скоро два одсто према долару.

Обама и Меркелова: Задржати Грчку у еврозони

Амерички председник Барак Обама и њемачка канцеларка Ангела Меркел сложили су се у телефонском разговору да је од кључне важности да се пронађе начин да Грчка остане у еврозони, саопштила је Бијела кућа.

"Двоје лидера потврдила су да њихови економски томови пажљиво прате ситуацију и да ће остати у блиском контакту", наводи се у саопштењу.

"Лидери су се сложили да је од кључне важности да се учини сваки могући напор и врати на путању која би омогућила Грчкој да настави реформе и раст унутар еврозоне", истиче се у саопштењу Бијела кућа.

Извор: Срна, Танјуг