latinica  ћирилица
29/06/2015 |  08:00 | Аутор: Вечерње новости

Шешељ: Вучић нема право да иде у Сребреницу

СРС одржала је јуче скуп у Београду "Видовданска буктиња срског радикализма" са кога је позвала да се на на актуелну власт изврши притисак како би били расписани пријевремени избори.
Војислав Шешељ - Фото: СРНА
Војислав ШешељФото: СРНА

Српска радикална странка одржала је јуче скуп у Београду "Видовданска буктиња срског радикализма", са којег је њен лидер Војислав Шешељ поручио да ће, послије ванредних избора, формирати прву радикалску владу послије Милана Стојадиновића.

Челници странке позвали су да се на актуелну власт изврши притисак како би били расписани пријевремени избори.

Шешељ је такође оптужио владу премијера Александра Вучића да је земљу довела у дубоку кризу и од њега затражио да не иде у Сребреницу.

- Сигурно ћу бити у стању да вас поведем у изборну побједу и формирам прву радикалску владу послије Милана Стојадиновића - поручио је лидер СРС и позвао српске патриоте да се спреме за преузимање власти.

Шешељ је такође поручио "напредњачком режиму" да је било доста корупције и пљачке, а предсједника Србије Томислава Николића означио као "главног пљачкаша".

- Доста је било савијања шије пред западном силом, мољакања да нас приме у ЕУ, поручујемо Вучићу да нема право да оде 11. јула у Сребреницу, јер би тако понизио Србију и цијели српски народ - нагласио је Шешељ.

Шеф радикала је рекао и да су "западне газде", када су одлучиле да "одбаце на сметлиште историје оне које су довили 5. октобра 2000. године, нашли нове који ће им вјерно служити, а то су напредњаци".

Шешељ је, говорећи о напредњацима, рекао да су то били "људи који су издали идеологију српског национализма, одрекли се политичке платформе српског радикализма и ставили у службу српског непријатеља, промијенивши своја убјеђења".

Премијера Вучић и предсједника Србије Томислава Николића оптужио је за погоршање економске ситуације, рекавши да је криза дубља, а спољни дугови скоро удвостручени у односу на оне до које су довеле "досманлије".

Шешељ је такође критиковао што власт жели Србију да уведе у ЕУ, која је, по њему, унија у којој су сконцетрисани сви српски непријатељи.

Протеклих седам мјесеци СРС је, како је казао, под пуном медијском блокадом, а помиње се само његово здравствено стање.

Шешељ је нагласио да је здравији од Вучића и Николића.

На скупу је говорио и замјеник предсједника СРС Немања Шаровић, који је рекао да "се од Божије руке нико не може сакрити".

- Све што су обећали су изневјерили. Покушавају да нас убиједе да у Србији нема више снаге и наде, али није све часно побјеђено. Србија има снаге, а та снага је СРС - увјерен је Шаровић и позвао грађане на "борбу до побједе" и да стану уз лидера странке.

Потпредсједник СРС Милорад Мирчић истакао је да је у Србији дошло вријеме да се мијења власт, која је, како је рекао, Србију увукла у дубоку политичку и економску кризу.

- Њихов долазак на власт био је условљен од Вашингтона и Брисела предајом Косова. Међутим не завршава се тиме, већ ће на ред доћи српска Војводина и Рашка област - рекао је Мирчић.

На митингу је говорила и предсједница Извршног одбора СРС Вјерица Радета која је рекла да су корупција и криминал у свим сферама друштва, као и потпредсједник Скупштине Косова Добросав Добрић који је критиковао улазак Срба у косовске институције.

На крају скупа симболично је пронесена "буктиња српског радикализма" кроз центар Београда.