latinica  ћирилица
29/06/2015 |  09:02 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Други бјегунац из "Малог Сибира" рањен и ухапшен

Други од двојице осуђених за убиство који су прије три седмице на спектакуларан начин побјегли из строго обезбјеђеног затвора у држави Њујорк, Дејвид Свит, рањен је и ухапшен током полицијске потјере, објавили су амерички медији.
САД: Амбулантна кола одвозе рањеног бјегунца - Фото: Beta/AP
САД: Амбулантна кола одвозе рањеног бјегунцаФото: Beta/AP

Прије два дана, полиција је убила Ричарда Мата, осуђеника који је заједно са Свитом побјегао из затвора. Свита је полиција ранила и ухапсила у близини канадске границе.

Ричард Мат (48) и Дејвид Свит (34) успјели су прије три седмице да побјегну из мушког затвора у Данемору, који се налази у близини границе са Канадом.

Они су успјели да пробију зидове ојачане челиком, а потом су дошли до тунела са цијевима, које су такође пресјекли. На крају су успјели да изађу кроз канализациони отвор у улици која се налази недалеко од затвора.

У затвору, који је међу локалним становништвом познат као "Мали Сибир", налази се скоро 3.000 осуђеника, окружен је земљиштем и шумом и на 45 минута је вожње од Монтреала.

Свит је осуђен на доживотну робију због убиства замјеника шерифа 2002. године, а Мат је осуђен на 25 година до доживотне због отмице и убиства његовог бившег шефа 1997. године.

Службеница у њујоршком затвору Џојс Мичел, оптужена је за помагање Мату и Свиту у бекству, тако што им је набавила длијета, тестере за метал и други алат, којим су прокопали тунеле кроз зидове ћелија.