latinica  ћирилица
29/06/2015 |  09:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Нафта у паду, страх од грчког банкрота

Цијене нафте су данас у Азији пале, пратећи кретање дионица на глобалним берзама, које су реаговале на могућност грчког банкрота, наводе аналитичари.

Америчка "лака" нафта (WТИ) за испоруку у јулу појефтинила је на Њујоршкој берзи 90 центи на 58,73 долара, док је нафта типа "брент" за августовску испоруку у Лондону појефтинила 82 цента на 62,44 долара, преноси агенција Франс прес.

Премијер Грчке Алексис Ципрас сазвао је референдум за 5. јул, на ком грађани треба да се изјасне да ли су за или против прихватања најновијег приједлога међународних кредитора, а банке у Грчкој су јуче затворене уз контроле капитала да би се спријечио његов одлив.

У свијетлу грчке кризе, очекује се слабљење евра, које би могло да додведе до новог пада цијена нафте, наводи инвестициони аналитичар сингапурске фирме "Филип фјучерс" Данијел Анг.

Трговци нафтом такође прате развој ситуације између Техерана и свјетских сила и ограничењу иранског нуклеарног програма и евентуално укидање санкција запада Техерану, што би омогућило већи извоз нафте из Ирана, који има четврте по величини свјетске резерве нафте, али чији је извоз пао са више од 2,2 милиона барела дневно из 2011. на око 1,3 милиона барела у свјетлу санкција.