latinica  ћирилица
29/06/2015 |  09:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Михајловић: Суд за злочине ОВК могу да формирају и УН

Директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић изјавио је да одлука косовског парламента да одбаци приједлог закона о формирању специјалног суда за злочине ОВК није добар пут и да сада постоји већа могућност да тај суд формирају Уједињене нације или нека друга међународна организација.

Михајловић је, гостујући у јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је косовски парламент показао да нема снаге да се суочи са прошлошћу када је ријеч о злочинима које је починила такозвана Ослободилачка војска Косова.

- То свима штети, али прије свега Албанцима, јер нисам сигуран да то друштво може да се развија на тај начин. Највјероватније ће суд бити основан ако не буде промјена у ставовима елита косовских Албанаца - рекао је Михајловић.

Када је ријеч о данашњем дијалогу Београд и Приштине у Бриселу Михајловић је рекао да је умјерени оптимиста када је ријеч о постизању договора у вези са потписивањем принципа функционисања Заједнице српских општина јер је, како је рекао, формирање ЗСО опструирано протекле двије године.

- Откако су завршени локални избори Приштина на сваки начин блокира формирање ЗСО. Ради се о покушају Приштине да изазове реакције српске стране и да ти договори пропадну - рекао је Михајловић.

Како је оцијенио, Приштина настоји да Брисел буде формални пут ка признању самопроглашене независности Косова и легализацији постојећег стања, односно, "пљачке друштвене и црквене имовине на Косову и Метохији".

На питање шта очекује када је ријеч о телекомуникацијама, да Косово буде географско подручје с позивним бројем, Михајловић је рекао да је свако питање на столу у Бриселу шанса за Владу Србије да се дође до правог рјешења које ће довести до помирења Срба и Албанаца.

- Не знам шта ће бити по питању телекомуникација. Треба обезбиједити свим грађанима Косова и Метохије једнаке услове, да предузећа из региона под истим условима учествују за оператера на КиМ, да то буде тржишна утакмица. Сви ће имати корист од тога, то не треба да буде питање којим ће се потврђивати самопроглашена независност - рекао је Миахјловић.

Он је додао и да има утисак да су амерички званичници, као и званичници Европске уније, толерисали покушаје Приштине да опструира дијалог.

- Очекујем да њихови званичници упуте озбиљнија упозорења Приштини која из дана у дан поставља препреке за постизање правог договора у Бриселу - закључио је Михајловић.

У Бриселу се данас, по други пут за мање од седам дана, састају српска и приштинска делегација, предвођене премијером Александром Вучићем и Исом Мустафом како би наставиле дијалог о неријешеним крупним питањима.

На састанку ће бити ријечи о питањима из области енергетике, телекомуникација, оснивању Заједнице српских општина и слободи кретања на мосту у Косовској Митровици.