latinica  ћирилица
29/06/2015 |  09:11 | Аутор: Независне

Новак вјерује у одбрану трофеја

Први тенисер свијета Новак Ђоковић одбрану титуле на Вимблдону почиње данас у 14 часова дуелом са Филипом Колшрајбером.

Биће то њихов осми дуел, а српски тенисер је Нијемца, тренутно 33. играча са АТП ранг-листе, савладао шест пута. Ђоковић је спреман за престижни турнир, који је освајао 2011. и 2014.

"Долазим на турнир са жељом и намјером да га освојим", рекао је Ђоковић.

Рекао је и шта је најважније за наступе на великом турниру као што је овај: "Ако успијете да изађете на крај са великим емоцијама, страховима и узбуђењима и свиме што вам пролази кроз главу на великој сцени, можете да задржите оптималан ниво концентрације и да пружите најбоље од себе."

На питање зашто није одиграо ниједан званични меч на травнатој подлози након Ролан Гароса, Ноле је одговорио: "Требало ми је мало слободног времена, више на менталном него на физичком плану. Одиграо сам доста мечева ове сезоне, изгубио сам три. И захвалан сам на свему, али потребно је да се у неком моменту одморите. Можда би било корисно да сам одиграо неки званичан меч на трави, али није први пут да долазим на Вимблдон без таквих мечева. Мало сам скренуо мисли са тениса и проводио вријеме са породицом".

У успјех најбољег тенисера вјерује и Борис Бекер, један од његових тренера, који је три пута тријумфовао на Вимблдону (1985, 1986. и 1989. године).

"За мене је Новак први фаворит. Али ту одмах је и Енди Мари, са можда свега неколико процената мањим шансама. По мени, он је сада бољи него што је био прије операције и одлучнији је. Задао је Новаку много мука у Паризу, Мајамију и Мелбурну. Разлика је била у свега неколико поена. По форми је други играч ове године", рекао је Бекер за сајт Вимблдона.

Он је додао да не би занемарио ни шансе Роџера Федерера, седмоструког шампиона, који ће у уторак играти са Дамиром Џумхуром, јединим бх. представником у Лондону.

"Трава је подлога на којој Федерер игра најбоље и он је тај којег сви желе да избјегну као противника", истакао је Бекер и додао да не вјерује да ће ове године бити оборен рекорд који он држи пошто је титулу освојио са 17 година, седам мјесеци и пет дана, али да се никад не зна шта ће се десити.

Фаворит домаћих навијача Енди Мари сматра да је у одличној форми.

"Играм боље него 2013. када сам освојио Вимблдон", истакао је Мари.

У женској конкуренцији титулу брани Чехиња Петра Квитова, која ће у првом колу играти са Кики Бертенс, а много се очекује и од прве тенисерке свијета Американке Серене Вилијамс, која јури трећу гренд слем титулу ове сезоне. Тријумфовала је на Аустралијен опену и Ролан Гаросу, а мјерка шести трофеј на Вимблдону (славила 2002, 2003, 2009, 2010. и 2012).

"Посљедњих година лошије играм на Вимблдону, некако ми измиче тај трофеј. Али, покушаћу да одем што даље на турниру", рекла је Вилијамсова.

Њен тренер Патрик Муратоглу вјерује да би Серена могла да постане четврта тенисерка која је у једној години освојила сва четири гренд слема. Уколико се то деси постаће прва након Штефи Граф (1988) којој је то пошло за руком.

"Зашто да не? То је вјероватно најтежа ствар у тенису, али је могућа", рекао је Муратоглу.

Пут ка томе Вилијамсова почиње данас дуелом са Маргаритом Гаспаријан. Данас ће сингл играти пет српских тенисера. Осим Ђоковића, наступиће Ана Ивановић (седми носилац) која ће се састати са Ксу Ји-Фан, Александра Крунић ће играти са Робертом Винчи, Душан Лајовић са Томијем Хасом, а Јанко Типсаревић са Марселом Гранољерсом.

На вимблдонској трави ове седмице наступиће и Виктор Троицки (22), Филип Крајиновић, Јелена Јанковић (28) и Бојана Јовановски, док ће се под заставом Хрватске такмичити Марин Чилић (9), који данас игра са Хирокијем Моријом, те Иво Карловић (23), Борна Ћорић, Мирјана Лучић-Барони и Ана Коњух.