latinica  ћирилица
29/06/2015 |  09:19 | Аутор: Б92

Македонија: Дест килограма парадајза, евро

Гајба парадајза од десетак килограма у Струмици у Македонији кошта један евро због веома ниске откупне цијене и неконтролисаног увоза из Албаније.

У Савезу синдиката прољопривредних произвођача из Струмице кажу да је до сада у Македонију увезено око двије хиљаде тона парадајза, пише скопски “Утрински весник“.

Драги Памуков из Пољопривредне задруге “Веге фреш“ каже да је извоз парадајза ове године миноран и наводи податак да је до сада на тржишта бивше Југославије пласирано око 4.500 тона.

“Наш парадајз је јефтин будући да се у земљама на Балкану које немају сопствену производњу, као што је случај са БиХ и Црном Гором, увози парадајз из Албаније и Турске“, навео је Памуков.

Према његовим ријечима, Македонија више није једини произвођач парадајза из пластеника на Балкану, јер сличну производњу њиховој имају Србија и Хрватска.

Македонски министар пољопривреде Михаил Цветков тврди да је у Македонију из Албаније стигло само шест камиона са парадајзом.

Осим парадајза, ниске откупне цијене имају и краставац, кромпир и паприка.

Парадајз се купује по цијени од четири до 10 денера по килограму, кромпир од пет до осам, а паприка за 20 денера по килограму. Један евро вриједи 61 денер.