latinica  ћирилица
29/06/2015 |  09:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Московиси: Нови приједлог ЕУ Грчкој у току дана

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер ће касније данас изнијети најновији приједлог Брисела за избјегавање грчког банкрота, изјавио је комесар ЕУ за економска питања Пјер Московиси, додајући да још увијека има времена за преговоре о рјешавању кризе.

"Комисија ће указати на прави пут и надам се да ће сви бити посвећени проналажењу компромиса", рекао је Московиси за француски радио, а преноси агенција Франс прес.

Атина је била "на неколико центиметара" до договора са кредиторима током протеклог викенда, навео је комесар. "Морамо наставити да разговарамо. Врата су увијек отворена за преговоре", рекао је Московиси.

Француски министар финансија Мишел Сапен је такође поручио да преговори могу бити обновљени у сваком тренутку.

На међународном тржишту обвезница су, због најновије ситације са Грчком, јутрос скочили трошкови задуживања Шпаније и Италије. Каматне стопе на шпанске десетогодишње обвезнице су порасле на 2,720 са 2,150 одсто, колико су износиле у петак, док су приноси на италијанске дужничке хартије са истим роком доспијећа порасле на 2,598 са 2,110 одсто.

У Грчкој је јутрос објављено да ће банке у тој земљи бити затворене у наредних недјељу дана, као и да Грци дневно са банкомата могу да подигну 60 евра, пошто је забринуто становништво испразнило банкомате у драматичном ескалацији кризе између званичне Атине и страних повјерилаца око грчког дуга.

Банке ће бити затворена до 6. јула, дан послије расписаног референдума, а лимит од 60 евра на банкоматима се не односи на стране туристе који ће бити изузети од ограничења, објављено је у службеном гласилу Грчке владе.

Премијер Грчке Алексис Ципрас сазвао је референдум за 5. јул, на ком грађани треба да се изјасне да ли су за или против прихватања најновијег приједлога међународних кредитора.

Без договора са њима о реформама које треба да спроведе да би добила финансијску помоћ, Грчка којој је сутра посљедњи дан да отплати 1,6 милијарди евра дуга Међународном монетраном фонду је пред банкротом.