latinica  ћирилица
29/06/2015 |  10:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Порторико упозорио да не може да отплаћује јавни дуг

Гувернер Порторика Алехандро Гарсија Падиља изјавио је да та острвска земља није у стању да отплаћује свој јавни дуг тежак око 72 милијарде долара, а очекује се да ће његова изјава изазвати шокове у америчкој економији, пише Њујорк тајмс.
Гувернер Порторика Алехандро Гарсија Падиља (photo: Dennis Rivera for The New York Times) -
Гувернер Порторика Алехандро Гарсија Падиља (photo: Dennis Rivera for The New York Times)

"Дуг је немогуће отплаћивати. Нема друге опције, волио бих да није тако, али ово није политика, већ математика", рекао је Гарсија Падиља, а пренијела агенција Франс прес.

Порторико, територија у саставу САД која нема статус савезне државе, наводи да ће највјероватније затражити уступке од свих својих кредитора, што би, оцјењује Њујорк тајмс, могло довести до одлагања рокова отплате до пет година.

Током протекле деценије, јавни дуг Порторика је удвостручен, будући да су инвеститори страховали да ће влада остати без средстава.

"Морамо да покренемо економију. Ако то не учинимо, вртлог ће нас повући на дно", рекао је гувернер.

Као комонвелт, Порторико не може да прогласи банкрот, што значи да би биле потребне године да се ријеши евентуална дужничка криза, наводи Њујорк тајмс, додајући да Порторико има већи дуг по глави становника него било која америчка држава.

Финансијски проблеми карипског острва, са популацијом од 3,6 милиона, потресли су тржиште америчких општинских обвезница, поготово након што је Детроит прогласио банкрот 2013.

Са друге стране океана, са банкротом се суочава Грчка, која је јутрос саопштила да ће банке у тој земљи бити затворене на период од недјељу дана, уз контроле капитала, након још једног у низу неуспјеха у преговорима са међународним кредиторима.