latinica  ћирилица
29/06/2015 |  10:09 | Аутор: СРНА

Перишић: Сви злочинци треба да буду кажњени

Бивши начелник Генералштаба војске Југославије Момчило Перишић изјавио је поводом 20 година од догађања у Сребреници да је на том простору извршен масовни злочин над муслиманима и над Србима и да сви злочинци треба да буду кажњени јер злочини немају националност.
Момчило Перишић - Фото: РТРС
Момчило ПеришићФото: РТРС

Перишић је рекао да није имао дилему када се добровољно предао Хашком трибуналу који га је теретио за злочине у Сребреници због наводне ефективне контроле над Војском Републике Српске и да је могао, а није спријечио злочин.

- Ослобађајућом пресудом у Хагу са Војске Југославије и са мене лично скинута је свака одговорност у вези са злочинима у Сребреници, БиХ и Хрватској - рекао је Перишић за београдски лист "Данас".

Он је додао да је током његовог суђења са Војске Републике Српске скинут епитет "злочиначка организација" како је раније фигурирало у јавном дискурсу и да је доказано да у Сребреници није дјеловала комплетна Војска Републике Српске, већ само њен мањи дио - Дрински корпус.

Перишић је подсјетио да је за оно што се десило у Сребреници правоснажно осуђен велики број Срба, а да, нажалост, нико није осуђен за масовне злочине који су почињени над Србима у околини Сребренице.

- Изгледа и да ће се (муслимански ратни командант у Сребреници Насер) Орић опет извући - нагласио је Перишић.

Када је ријеч о одговорности генерала Ратка Младића за дешавања у Сребреници у љето 1995. године, Перишић је нагласио да ће "одговорност утврдити суд".

Он је навео да би лично, да и даље на снази није оптужница коју је Хрватска подигла против њега, отишао у Сребреницу да се поклони сенима свих жртава и муслиманских и хрватских, али и српских.

Перишић није желио да коментарише намјеру премијера Србије Александра Вучића да оде у Сребреницу, јер је како је рекао по повратку из Хага одлучио да се не мијеша у политику.