latinica  ћирилица
29/06/2015 |  10:09 | Аутор: СРНА

Македонија: Албански блок подијељен због Груевског

Политичке странке македонских Албанаца организују се по принципу "за" и "против" лидера ВМРО-ДПМНЕ и премијера Николе Груевског.

Парламентарне странке Демократска унија за интеграцију и Демократска партија Албанаца вјерују у капацитете руководства ВМРО-ДПМНЕ, а остале ванпарламентарне албанске партије сматрају да само нови политички концепт изван оквира ВМРО-ДПМНЕ може постићи некакав напредак у смислу изласка из политичке кризе, пише данас скопски "Утрински весник".

Партија коју је основао бивши градоначелник Гостивара Руфи Османи – Национални демократски препород  непосредно прије данашњег политичког састанка лидера четири највеће политичке странке у Македонији оцијенио је да само прелазна влада са вишемјесечним мандатом може стабилизовати институције и припремити фер и демократске изборе.

Према НДП-у, посљедње препоруке у извјештају експертске групе коју је ангажовала Европска комисија, а које указују на озбиљне проблеме у држави, не могу примијенити исти актери који су створили ову кризу.

Позиција ове странке у потпуности се подудара са ставовима Покрета за реформе Демократске партије Албанаца на чијем је челу градоначелник Струге Зијадин Села, као и са покретом "Беса".

НДП и Покрет за реформе ДПА постигли су договор о заједничком наступу на сљедећим ванредним парламентарним изборима, који ће се одржати у априлу наредне године.