latinica  ћирилица
29/06/2015 |  10:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Прешево: Ускоро Колективни центар за мигранте

Колективни центар намијењен мигрантима у Прешеву ускоро ће бити спреман за прихват тих људи, најавили су министри у Влади Србије Александар Вулин и Братислав Гашић који су обишли тај објектат.
Мигранти у Прешеву - Фото: ТАНЈУГ
Мигранти у ПрешевуФото: ТАНЈУГ

Министри су, током боравка у Прешеву разговарали са мигранима из Сирије, Авганистана, Еритреје и других земаља, којима је Србија успутна станица до држава Европске уније.

Вулин, који је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, је изјавио да очекује да ће тај колективни центар за два до три дана бити у потпуности спреман да прими до 300 избјеглица које свакодневно пристижу.

Министар одбране Гашић поручио је да је Војска Србије, као и увијек, на располагању грађанима и локалној заједници, напоменувши да се ту налазе и мобилне екипе војних љекара.

Министри су разговарали са мигрантима који у близини полицијске станице чекају одговарајућа документа.

Колективни центар ће бити формиран у једној од пословних зграда која би требало да буде прилагођена за привремени смјештај тих миграната.

Од 22. јуна у Прешеву су припадници нишке Војне болнице организовала пункт за тријажу и хитну медицинску помоћ.

Први мигранти на граничном прелазу Прешево који су тражили азил регистровани су још 2009. године, али тада су то били појединачни случајеви.