latinica  ћирилица
29/06/2015 |  10:23 | Аутор: СРНА

Лицемјерно понашање Париза у случају "Мистрали"

Француски медији оцјењују да се Париз понаша лицемјерно у случају носача хеликоптера "Мистрал", јер одбија да их испоручи Русији, док, истовремено, снабдијева оружјем тиранске режиме.
Носач хеликоптера Мистрал (архива) -
Носач хеликоптера Мистрал (архива)

"АгораВокс" истиче да Француска шаље оружје главној Ал Каидиној формацији у Сирији и позива на рушење законитог предсједника.

Утолико је бесмисленији изговор да се Русија мијеша у украјински конфликт, па, наводно, због тога Париз не жели да преда "Мистрале" Москви.

Француска влада склопила је велике уговоре за испоруку оружја "варварским режимима" Катара и Саудијске Арабије, који судјелују у рату у Јемену - напомиње "АгораВокс" и оцјењује:

Умјесто зближавања са историјским партнером Русијом, Француска - лидер у заштити међународног права, као и остатак Европе, преферира САД, супер-силу која је осуђена на пад.

Француска покушава да наговори Русију да компензација, коју ће Париз морати да исплати Москви, буде мања од милијарду евра - преносе медији.

Уговор са Француском о изградњи два носача хеликоптера типа "Мистрал" за Ратну морнарицу Русије потписан је 2011. године.

Први десантни брод Француска је требало да преда 14. новембра 2014. Међутим, Париз је то одбио, на притисак САД и НАТО-а, правдајући своју одлуку "ситуацијом у Украјини.