latinica  ћирилица
29/06/2015 |  10:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Штајнмајер запањен, а Габријел ужаснут одлуком Атине

Шансе да се смањи могући брзи банкрот Грчке су, према оцјенама шефа њемачке дипломатије Франка-Валтера Штајнамера, све мање.
Банке у Грчкој - Фото: AP
Банке у ГрчкојФото: AP

Вријеме истиче, рекао је Штајнмајер за њемачку телевизију АРД и оштро критиковао грчку владу што је позвала на референдум о приједлозима кредитора за реформе које би Грчка преузела, како би заузврат могла да добије виталну помоћ.

"Ја сам у одређеној мјери запањен овим што смо у посљедњим данима доживјели од грчке владе и посебно шефа владе", рекао је Штајнмајер, а медији коментаришу да "грчки брод" плови ка банкроту.

Штајнмајер је, такође, рекао да је Европа све покушала и да није недостајало ни труда ни времена, али да је Грчка одлучила, при томе, да напусти преговоре.

Вицеканцелар и шеф Социјалдемократске партије Зигмар Габријел је, као и Штајнмајер, жестоко критиковао грчку владу и рекао да је ужаснут.

Габријел је за "Зидојче цајтунг" рекао да је ужаснут што су Грци одбили свеобухватну понуду, која је "садржала чак и трећи пакет помоћи и престтруктурирање дуга".

И из редова демохришћана, канцеларке Ангеле Меркел пале су оштре критике на рачун грчке владе. Цијела прича има, ипак апсурду ноту, рекао је шеф посланичког клуба демохришћана Фолкер Каудер за "Билд" и упозорио грчку владу да води своју земљу у хаос.

Њемачка опозициона партија Љевица затражила је, на другој страни, од Меркелове продужетак пакета помоћи за Грчку.

Меркелова мора сада дјеловати. Судбина Европе је у њеним рукама, каже се у једном саопштењу Љевице, партије настале спајањем насљедника бивших источно-њемачких комуниста и WASG странке, за коју се каже да је посебно популарна код социјално нижих слојева у Њемачкој.

И из редова опозиционе партије Зелени стигли су захтјеви да се Грчкој помогне и изнесен приједлог да се у оквиру шефова држава или влада Европске уније организује један посебан самит, посвећен Грчкој.

У међувремену је влада у Берлину позвала своје грађана који путују у Грчку туристички да са собом понесу готов новац. У Грчкој би, при подизању новца, могло да дође до великих гужви, као и да се створе уска грла при снабдијевању аутомата готовим новцем, упозорила је влада у Берлину, док је канцеларка Ангела Меркел за данас послије подне позвала на кризни састанак представнике свих партија, заступљењих у Бундестагу, како би се разговарало о судбини Грчке.