latinica  ћирилица
29/06/2015 |  10:43 | Аутор: РТС

Гејтс: Надам се вакцини против ХИВ-а у наредних 10 година

Најбогатији човјек на планети Бил Гејтс рекао је да се нада да ће за пет до десет година бити развијена вакцина против ХИВ-а.
Бил Гејтс (Фото: ФЕНА) -
Бил Гејтс (Фото: ФЕНА)

Суоснивач "Мајкрософта" истакао је да су борба против маларије, дјечје парализе и ХИВ-а приоритети његове фондације, коју води са супругом Мелиндом.

- То је наш приоритет. Ако развијемо вакцину која може да заштити људе, онда можемо да зауставимо епидемију - рекао је Гејтс током фестивала "Солидаyс", чији је циљ да подигне свијест људи о ХИВ-у.

Од 1981. године, у свијету је око 78 милиона људи заражено опасним вирусом, који уништава имуни систем и оставља широм отворен пут за друге болести. Уједињене нације саопштиле су да је досад умрло око 39 милиона људи код којих је откривен вирус, а још толико је тренутно заражено.

Гејтс је такође навео да је разочаран што је, према његовом мишљењу, потребно превише времена да се пронађе вакцина. Фондација "Бил и Мелинда Гејтс" сваке године само у истраживања уложи 400 милиона долара.

Ипак, упркос свим разочарањима, наставиће да издваја исту суму новца.

- Милиони људи ће и даље бити заражени, али због будућих генерација морамо остати упорни и фокусирани - истиче највећи свјетски филантроп. Осим бробе против ХИВ-а, Гејтс се нада да ће у наредних 15 година зауставити маларију и дјечју парализу.