latinica  ћирилица
29/06/2015 |  11:22 | Аутор: СРНА

Кругман: Грци, гласајте против мјера штедње

Нобеловац Паул Кругман подржава одлуку грчког премијера Алексиса Ципраса да распише референдум о мјерама штедње и поручује Грцима да би он гласао против таквих мјера.
 - Фото: РТС
Фото: РТС

Кругман критикује политику штедње ЕУ и сматра да је економски погубна.

"Неколико квартала скромног раста у задуженим државама нису компензација за поразне посљедице петогодишње масовне незапослености", тврди он у колумни за "Њујорк тајмс".

Највећи губитници такве политике јесу странке лијевог центра, сматра нобеловац, и појашњава да те партије, прихватањем строгих програма штедње и одрицањем од свега за шта се залажу, помажу, заправо, десне странке.

"Тројка" , Европска комисија, Европска централна банка и ММф је рачунала да ће нова грчка влада учинити исто што и њени претходници - или ће Ципрас изазвати цијепање своје коалиције и ући у нову са странкама десног центра, или ће се Сиризина влада распасти.

Али, Ципрас је учинио праву ствар - ако побиједи на референдуму, грчка влада ће ојачати демократски легитимитет, који је још важан у Европи.

Такође, Сириза је била у незгодној политичкој ситуацији, јер су њени бирачи били незадовољни све већим захтјевима повјерилаца и програмима штедње, а, истовремено, неспремни да напусте еврозону - процењује Кругман.

Он сматра да ће на референдуму гласачи рећи шта им је важније и дати мандат Ципрасу да учини оно што мора, ако "Тројка" не попусти.

Кругман сматра да су државе - повјериоци направиле огромну грешку тиме што су дозволиле да до свега овога дође, а сада не могу да криве Ципраса зато што се окреће својим бирачима, а не њима.

Нобеловац објашњава да би и сам на референдуму гласао против мјера штедње, ма колико могућност изласка Грчке из еврозоне плаши свакога.

Глас "за", гледано са политичке стране, био би дубоко забрињавајући, сматра Кругман.

Према његовој оцјени, "Тројка" је Ципрасу дала понуду за коју је знала да је он не може прихватити, јер се ради се о ултиматуму, чији је циљ обарање грчке владе.