latinica  ћирилица
29/06/2015 |  11:24 | Аутор: СРНА

Евро пао за два процента у односу на долар

Евро варира, а тренутно је пао за два процента у односу на долар, због све веће могућности да Грчка напусти еврозону - наводе економски портали. Инвеститори бјеже у безбједне дестинације, изненађени све већом несигурношћу око будућности ЕУ, пошто би Грчка могла постати прва земља која ће напустити монетарну унију након банкрота.

У "Дојче банци" оцјењују да ће недостатак ликвидности на тржиштима државног и корпоративног дуга додатно погоршати стање.

Неки аналитичари зачуђени су што евро није забиљежио још значајнији пад, па спекулишу да дио инвеститора процјењује да би Грци на референдуму могли прихватити мјере штедње које захтијевају вјеровници.

Европски политичари и инвеститори са посебном пажњом посматрају кретања на тржишту државних обвезница како би уочили знакове "заразе" у земљама попут Италије, Шпаније или Португала.

У тим земљама посуђивање и сервисирање дуга путем обвезница могло би значајно да поскупи због евентуалног банкрота Грчке.

Инвеститори би лако могли да промијене перцепцију о еврозони, уколико Грци заиста напусте мјере штедње - наводе портали.

Стручњаци оцјењују да би такав сценарио могао да подстакне скептицизам према евру и у другим чланицама монетарне уније.

Грчка криза утиче и на глобалне берзе, па индекси у Америци и Азији, такође, биљеже мали пад.

Кинеска берза једина осцилира између позитивног и негативног због одлуке тамошње централне банке да још једном смањи кредитне стопе на свјеж новац, као и ниво новчаних резерви за комерцијалне банке.