latinica  ћирилица
29/06/2015 |  11:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Егзит данас слави рођендан

На данашњи дан, 29. јуна 2000. године, у универзитетском парку у Новом Саду, група студената која није жељела да се помири са изолацијом земље и покренула је журку која ће годинама касније израсти у један од највећих свјетских фестивала - Егзит.

Егзит је покренут као дио студентског протеста, а средство комуникације су били музика, филм, позориште, перформанси, изложбе, предавање и дебате.

Данас, Егзит представља један од најзначајнијих музичких фестивала на свијету о коме су бројне похвале изрекли сви водећи свјетски медији попут CNN-а, BBC-а, MTV-а, Гардијана, Њујорк Тајмса и стотина других свјетских медија.

Егзит је за првих 15 година фестивала на Петроварадинској тврђави увео фестивалску културу на ове просторе и први је отворио врата за долазак страних туриста након ратних деведесетих. Према истраживањима Владе Републике Србије и УСАИД-а, Егзит је до сада у српску економију унио преко 100 милиона евра, а процјена је да ће у наредних 10 година генерисати још најмање толико, и више.

CNN је недавно процијенио да маркетиншки допринос Егзит укупној промоцији Србије у свијету, износи чак 80 милиона евра, и то годишње.

Сваке године у оквиру European Festival Awards, најпрестижнијег фестивалског такмичења на свијету, Егзит улази у десет најбољих фестивала, а у два наврата 2007. и 2013. осваја европску титулу.

Кроз капије Егзита до данас је прошло готово три милиона људи, а од страних звезда које су на Егзиту или захваљујући Егзиту биле у Србији издвајају се Robi Vilijams, Red Hot Chili Peppers, Madona, Robert Plant, The Prodigy, Guns'n'Roses, Manu Chao, Pharrell Williams, Moby, David Geta, White Stripes, Motorhead, Arctic Monkeys, Moloko, Jamiroquai, Snopp Dogg, Beastie Boys и многи други.

Посебно важан сегмент дјеловања Егзита, укоријењен је у разлозима његовог настанка, а то је друштвени активизам.

Егзит је за ових 15 фестивалских и непуних 20 година свог активизма, реализовао бројне друштвене кампање од којих се издвајају кампања за укидање виза, у којој је Егзит одиграо велику улогу што је потврдио и Оли Рен, тадашњи  комесар ЕУ за проширење, када је на свечаности поводом укидања виза у Бриселу као једну од најљепших успомена из Србије показао диплому симболичне државе Егзит која не познаје свјетске границе.

Позната широм планете и данас је награђена кампања Егзита против трговине људима, која је уз МTV имала глобални карактер и којој су промотери били највеће холивудске звијезде.

Такође, прошле године на хуманитарној журци током Sea Dance фестивала заједно са Општином Будва сакупљено је преко 100.000 евра помоћи за угрожене од катастрофалних поплава које су погодиле Србију и Балкан.

Јубиларни, 15. Егзит, ове године се одржава од 9. до 12. јула на Петроварадинској тврђави, а потом се сели на Јаз.

Током четири дана и ноћи на Егзиту и исто толико на Sea Dance фестивалу, на 30 бина наступиће више од 1.000 умjетника укључујући Motorhead, The Prodigy, Manu Chao, Rudimental, Faithless, Roisin Marfi, Hardwell, Emeli Sande, Sigma, Džon Njuman, Capital Cities, Clean Bandit, Tom Odel, Martin Gariiks, Eagles of Death Metal,Octave One, Soul Clap, Дубиоза колектив, Хладно пиво, Artan Lili, Zoster..