latinica  ћирилица
29/06/2015 |  11:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Пријетња од ИД расте, "калифат" улази у другу годину

"Калифат" који је прије годину дана прогласила тзв. Исламска држава улази у другу годину постојања, са све већим територијама у Сирији и Ираку и са ширим глобалним домашајем, преузимањем одговорности за најновије нападе у Тунису и Кувајту, оцјењује данас Франс прес.

Агенција подсјећа да је 29. јуна 2014. та екстремистичка група предвођена Абу Бакром ал-Багдадијем прогласила облик исламске владе - калифат, обећавајући његов "опстанак и ширење".

Протекле године, ИД је освојила више територије у Сирији и Ираку упркос отпору подржаном нападима из ваздуха коалиције коју воде САД. Такође је привукла бројне чланове - у Египту, Либији, Јемену, Пакистану и другдје, тежећи да прошири страх на међународном нивоу.

Прошле седмице, ИД је преузела одговорност за напад у Тунису, у ком је на једној плажи убијено 38 људи, углавном страних туриста. Екстремистичка група тврди и да стоји иза самоубилачког напада на шитску џамију у Кувајту, у којој је погинуло 26 особа.

Изгледа да је ИД била инспирација за напад у Француској, у ком је један мушкарац ударио комбијем у фабрику индустријског гаса и одрубио главу његовом газди, наводи АФП.

"Није поуздано да је те акције планирала и координисала ИД", виши сарадник Карнегијевог блискоисточног центра Језид Сајег, додајући да је можда на дјелу дуга кампања у којој се чланови или симпатизери те групе обучени враћају у своје земље да "преузму иницијативу у планирању и извођењу напада, у зависности од способности, ресурса и могућности". До сада је ИД већ проширила страх и ужас управљајући на територијама у Сирији и Ираку, гдје су масовна убиства и брутална погубљења постала њен заштитни знак.

Екстремистичка група контролише приближно 50 одсто углавном ненасељене сиријске територије и вјероватно трећину ирачке, наводи АФП. У недјељу је антирежимска Сиријска Опсерваторија за људска права са сједиштем у Лондону саопштила да је само у Сирији ИД је убила више од 3.000 људи од проглашења "калифата". Од тога, 1.800 њих били су цивили, укључујући 74 дјеце, наводи Опсерваторија.

Више од 200 њих убијено је у курдском граду Кобанију током напада ИД прошле недјеље, а преко 900 припадника сунитског племена Шајтат убијено је 2014. пошто су се успротивили џихадистичкој групи.

Поузданих података за Ирак нема, али се вјерује да су погубиле хиљаде, укључујући чак 1.700 углавном шитских регрута у ваздухопловној бази "Шпајхер" код Тикрита. Притом су хиљаде погинуле у борбама са ИД у Сирији и Ираку, укључујући сиријске побуњеничке и владине снаге, курдске борце у обје земље, ирачке војнике и припаднике шитских милиција.

Међутим, мало њих је имало успјех у борбама против ИД, наводи француска новинска агенција, подсјећајући да је то посебно случај са ирачким владиним снагама, које су критиковане да су напустиле тероторију током офанзиве ИД средином прошле године.

У Сирији, само курдске снаге уз подршку коалиције предвођене САД, у стању су да се ефикасно носе са ИД, а аналитичари процјењују да опозиционе и режимске снаге немају оружја или ријешености да се боре против џихадиста. Чак и анти-ИД коалиција, која из ваздуха бомбардује њене положаје у Сирији и Ираку и обучава ирачку војску, имала је ограничени успјех у тој борби.

Сајег каже да је међународна мобилизација за борбу против ИД минимална, а да је ИД настала због пропадања Сирије и Ирака и секташких подјела у тим земљама, као и због корупције и деценија ауторитарне владавине.