latinica  ћирилица
29/06/2015 |  11:36 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Контроле капитала у Грчкој оправдане

Европска комисија је данас саопштила да је оправдана контрола капитала коју је Грчка увела у банкама.
Затворене банке у Грчкој - Фото: AP
Затворене банке у ГрчкојФото: AP

"Стабилност финансијског и банкарског система Грчке од јавног је интереса и увођење привремених ограничења одлива капитала је оправдано. Очување финансијске стабилности је тренутно најважнији задатак", рекао је званичник Комисије задужен за финансијску стабилност Џонатан Хил, преноси агенција АП.

Хил, међутим, наводи да контроле капитала треба укинути чим то буде било могуће, додајући да ће Комисија помно пратити све потезе Атине на пољу рестрикција.

Француски министар финансија Мишел Сапен изјавио је да је ово недјеља истине за Грчку и за Европу и да преговори двије стране могу бити обновљени у сваком тренутку.

У Грчкој су од данас затворене банке и берза, уз дневни лимит подизања новца са банкомата од 60 евра. Банке су затворене након што су Грци из њих током викенда подигли велике суме новца, послије одлуке парламента на приједлог премијера Грчке Алексиса Ципраса да 5. јула буде расписан референдум на ком грађани треба да се изјасне да ли су за или против прихватања најновијег приједлога међународних кредитора.

Директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард је данас изјавила да је разочарана неуспјехом Грчке и кредитора да постигну договор, додајући да је ММФ спреман да настави разговоре са грчким властима. "Предстојећи дани су веома важни. Поздрављам спремност еврогрупе и Европске централне банке (ЕЦБ) да употријебе све расположиве инструменте да сачувају интегритет и стабилност еврозоне", навела је Лагард, додајући да ће ММФ наставити помно да прати развој ситуације и да ће бити спреман да пружи помоћ ако она буде потребна.

Предсједник Француске Франсоа Оланд поручио је да вјерује да је договор са Грчком још увек могућ, додајући да Француска не страхује од исхода референдума у Грчкој јер је њена економија довољно снажна. Оланд је изјавио да је референдум суверени избор Грчке да одлучи да ли жели да остане у еврозони.

"То је демократија, то је право грчког народа да одлучи какву будућност жели. Овде се ради о томе да ли Грци желе да остану у еврозони или да ризикују да из ње изађу", рекао је он.

Министар финансија Италије Пјер Карло Падоан такође је изјавио да не страхује од посљедица грчке кризе по привреду своје земље. Кључни разлог за забринутост у Италији је могућност скока трошкова задуживања као резултат кризе, али Падоан вјерује да је такав сценарио мало вјероватан.

Шпански министар привреде Луис де Гиндос изјавио је да вјерује да је договор са Грчком и даље могућ. "Надам се да ће трезвеност и здрав разум побиједити и да можемо преокренути ситуацију у наредних 48 сати. Споразум би био најбољи за све, посебно за Грчку", рекао је он, додајући да Шпанија ипак не страхује од евентуалног изласка Грчке из еврозоне.