latinica  ћирилица
29/06/2015 |  11:57 | Аутор: СРНА

"Лакташи 2015": Најбоља представа "Велика драма"

За најбољу позоришну представу на Међународном фестивалу аматерског театра "Лакташи 2015" проглашена је "Велика драма" у извођењу војвођанског драмског студија "Луча" из Крушчића.

Овај позоришни комад рађен је према тексту Синише Ковачевића и у режију Дејана Цицмиловића.

Додјелом награда, синоћ је у Лакташима завршен Десети међународни фестивал аматерског театра "Лакташи 2015", који је трајао четири дана.

Жири, у саставу Сандре Љубојевић, Рајка Марчете и Слободана Перишића, оцијенио је да представа "Велика драма" садржи све позоришне елементе - семиолошку сценографију, тачан костим, прецизан и чист мизансцен, ефектне музичке подлоге, завидну глумачку игру, посебно главних актера, и да заслужује да понесе побједничку титулу.

Награду за најбољу режију добио је Александар Пејаковић за представу "Потоп" Бањалучког студентског позоришта.

Награда за најбољу мушку улогу додијељена је Урошу Павлову за улогу Антона Павловића Чехова у представи "Добри људи" Драмског студија "Соња Маринковић" из Новог Сада.

Жири је образложио да Павлов "изузетним реторичким способностима, прецизном психо/физичком радњом и одличним осјећањем за партнера, својом игром показује да су понекад границе између аметеризма и професионалног позоришта само концепти друштвених норми".

Награду за најбољу женску улогу добила је Кристина Еивилер за више улога у представи "Добри људи". Она, како је жири навео, "прецизним и тачним глумачким поступцима увјерљиво интерпретира Чеховљеве женске ликове".

Специјална награда за колективну игру додијељена је Дјечијој омладинској и луткарској сцени Босанског народног позоришта Зеница за представу "Поздрави неког" Будимира Нешића и Весне Огњеновић, у режији Мирољуба Мијатовића.