latinica  ћирилица
29/06/2015 |  12:17 | Аутор: Блиц

Више од 1.300 студената потписало петицију против одласка српских званичника у Сребреницу

Петицију српских студената, којом се од предсједника и премијера Србије тражи да 11. јула не иду у Сребреницу, до сада је потписало њих око 1.300, рекао је студент Факултета политичких наука у Београду Ненад Узелац.
Студенти (илустрација) -
Студенти (илустрација)

Да ли ће српски представници узети у разматрање наш став, то не знамо.

Ми ћемо тражити састанак са премијером Александром Вучићем па ћемо видјети шта он каже на нашу петицију.

Запад, који је главни изазивач свих ратова деведесетих и највећи кривац за стотине хиљада убијених и милионе протјераних, морао је у Србима наћи главног кривца да би сакрио своју улогу у овим догађајима. У том процесу је важно српски народ убиједити да је он једини кривац који, стога, мора сносити посљедице и прихватити све оно што Запад ради против његових националних интереса - истакао је Узелац.

 Да би се у томе успјело, каже он, Запад улаже милионе евра у такозвани невладин сектор и медије, чија је улога "суочавање" српског народа са својом наводном кривицом.

Народ губи осјећај поноса и достојанства, те ћути и трпи. Сваки покушај борбе за сопствене жртве и за истину о овим догађајима дочекује се на нож, одмах слиједе стигматизовања, шири се страх од некаквог национализма и враћања у деведесете. Они су себи дали за право да забране српском народу да говори о свом страдању и сваки говор о томе нападају, игноришу или спречавају - истакао је Узелац.

 Према његовом мишљењу, ова, како каже, готово неподношљива ситуација може да се промијени само буђењем и уједињењем српске омладине и њеним активним радом на враћању достојанства и поноса народу, јер са духовним препородом долази се и до материјалног.

Студенти поручују да српски народ највише боли чињеница да сви они који данас учествују у његовој демонизацији не виде или намјерно не желе да виде више од 3.000 српских жртава у Сребреници убијених у периоду од 1992. до 1995. године.