latinica  ћирилица
29/06/2015 |  12:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачки љевичари: Меркел је крива за грчку кризу

Предсједавајући њемачке опопзиционе партије Љевица Катја Кипинг пребацила је канцеларки Ангели Меркел сву одговорност за драматику грчке кризе.
Ангела Меркел - Фото: AP
Ангела МеркелФото: AP

Предсједавајући њемачке опопзиционе партије Љевица Катја Кипинг пребацила је канцеларки Ангели Меркел сву одговорност за драматику грчке кризе и апеловала на владу у Берлину да се данас, а и са кризног самита у сриједу, пошаље приједлог који би за Грке био прихватљив.

- Надам се да јој (Меркеловој) јасно да се овдје ради о будућности евра и прије свега о будућности демократије и Европе. Надам се да се она неће даље крити иза министра финансија Волфганга Шојблеа, него да се на кризном самиту у сриједу заложи да се изнађе један приједлог, који би за грчку страну био прихватљив - рекла је Кипинг за немачку телевизију АРД.

Кипинг је упозорила да би, уколико би Грчка напустила еврозону, то била пропаст политике Ангеле Меркел.

Тада би Меркел као канцеларка отишла у историјске књиге...., оцијенила је Кипинг и додала да би то могуће био и почетак краја еврозоне.

Поводом заоштрења грчке кризе Меркелова је за данас сазвала кризни самит са представницима свих партија заступљених у Бундестагу.

Из редова њених демохришћана и њихових коалиционих партнера социјалдемократа стигле су жестоке критике на рачун грчке владе и упозорења да та влада води своју земљу у хаос због одлуке да се Грци на референдуму изјасне о приједлозима кредитора за реформе које би Грчка морала предузети како би добила виталну помоћ.