latinica  ћирилица
29/06/2015 |  12:38 | Аутор: СРНА

Русија-Кина: Наставак сарадње у области енергетике

Русија и Кина настављају сарадњу у области енергетике, укључујући атомску сферу, изјавио је премијер Русије Дмитриј Медведев.
Дмитриј Медведев (© Dmitriy Astakhov/Russian government press service/TASS) -
Дмитриј Медведев (© Dmitriy Astakhov/Russian government press service/TASS)

"Енергетика је најважнија сфера сарадње Русије и Кине. Ми намјеравамо да и даље сарађујемо са нашим кинеским пријатељима у нафто-гасном сектору и у другим областима, укључујући мирнодопски атом, индустрију угља, електроенергетику, стварање нових извора енергије", рекако је Медведев на церемонији покретања изградње кинеског дела "источне трасе" гасовода "Снага Сибира".

Премијер Русије је изразио увјерење да ће у блиској будућности бити потписан уговор са Кином о испорукама гаса "западном трасом".

"Сигуран сам да ћемо у блиској будућности постићи коначни договор о изградњи другог руско-кинеског гасовода за испоруке гаса 'западном трасом'", рекао је Медведев.

Пуштање у рад гасовода "Снаге Сибира" којим ће проћи гас из Русије у Кину по "источној траси" планиран је за 2018. годину и биће синхронизован са спремношћу инфраструктуре на територији Кине, наводи се у документу руске Владе, припремљеном за церемонију почетка изградње гасовода на територији Кине, преноси "Спутњик".

Према подацима из доступног материјала, у овом тренутку се завршава пројектовање главног дела гасовода "Снага Сибира", "Чајанда - Ленск", а пројектна документација је предата на државну експертизу.

Настављају се пројектно-истраживачки радови на дијеловима "Ленск - Белогорск - Благовешченск" и "Белогорск - Хабаровск".