latinica  ћирилица
29/06/2015 |  12:43 | Аутор: ТАНЈУГ

У операцији Европола ухапшено преко 500 осумњичених

Европска полиција ухапсила је преко 500 осумњичених, заплијенила око 2,8 тона кокаина и на стотине возила у серији рација изведених против организованог криминала, саопштено је из Европола.
Европол - полиција ЕУ (Фото: europol.europa.eu) -
Европол - полиција ЕУ (Фото: europol.europa.eu)

Полицајци из свих 28 земља Европске уније, али и из других држава извели су рације на 260 локација у периоду од 4. маја до 24. јуна у склопу операције "Блу Амбер", наводи се у саопштењу Европола, криминалистичке обавјештајне агенције ЕУ, пренио је АФП.

Полицајци и цариници конфисковали су 390 возила и заплијенили близу 1.300 тона украденог метала као и 110 килограма кокаина, стоји у саопштењу.

Операција се фокусирала на кријумчарење великог обима које се одвија у контејнерима за превоз терета, курира која преносе дрогу у авионима на летовима из Европе за Јужну Америку као и на дрогу која се свакодневно шаље за Европу из Пакистана и Авганистана, саопштено је из Европола.

"Методе прикривања се разликују од сакривања кокаина у одјећи и улошцима за ципеле, до скривања дроге у медицинским инструментима", стоји у саопштењу.

У операцији је, такође, ухапшено неколико трговаца људима и откривене сигурне куће за илегалне имигранте у Мађарској.