latinica  ћирилица
29/06/2015 |  13:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Руси услишили молбу Украјине за гас

Нафтогас Украјине затражио је од Гаспрома да продужи попуст на гас и за треће тромјесечје, а Русија најавила да ће им изаћи у сусрет.
Русија и Украјина (илустрација) -
Русија и Украјина (илустрација)

- Од украјинске стране стигао је захтјев да се продужи попуст. За нас је то потпуно очекивано с обзиром на тешку економску ситуацију у Украјини - казао је руски премијер Дмитриј Медведев на састанку с министром енергетике Александром Новаком и шефом Гаспрома Алексејем Милером, преносе Риа новости.

Према његовим ријечима, Москва је спремна да да попуст од око 40 долара за хиљаду кубних метара и на тај начин би коначна цијена остала на нивоу другог тромјесечја, од 247 долара за хиљаду кубика.

- Упркос сложености наших текућих односа с Украјином, ми смо дужни да процијенимо све тешкоће привреде те земље и у разумним границама изађемо у сусрет украјинским партнерима - нагласио је шеф владе.

Медведев је такође указао да ће на тространим консултацијама ЕУ, Русије и Украјине о питањима гаса, које ће бити настављене сутра, Русија бранити свој статус поузданог снабдјевача гаса за Европу.

- При рјешавању тих питања (о цијени гаса за Украјину) мораћемо, осим сопствених националних интереса, да узмемо у обзир положај наших европских партнера. Реализација споразума о испорукама гаса у Украјину је гарант стабилности руског транзита у Европу. Ми држимо репутацију поузданог испоручиоца гаса - објаснио је Медведев.