latinica  ћирилица
29/06/2015 |  13:45 | Аутор: СРНА

Јункер: Атина ме издала

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је данас се осјећа изданим због егоизма који је показала Грчка у неуспјелим преговорима о дугу те земље.

Јункер је рекао на конференцији за новинаре у Бриселу да је "учинио све што је могао да олакша постизање споразума", али да су приједлози Грчке стално "одгађани" или "намјерно мијењани".

Јункер је рекао да преговори нису били "партија покера" нити је то била ситуација у којој се "све губи или све добија".

Он је додао да су разговори прекинути једнострано када је грчки премијер Алексис Ципрас објавио позив на одржавање референдума о приједлозима кредитора 5. јула.

"Тражим од грчког народа да на референдуму заокружи `Да`. То је глас за останак у еврозони. Поручујем грчком народу да не почини самоубиство зато што се плаши смрти", рекао је предсједник Европске комисије.

Он је додао да би читава планета схватила негативан исход референдума као знак да грчки народ жели да се дистанцира од Европе.

Јункер је напоменуо да грчки народ заслужује да зна читаву причу и оптужио власти у Атини да нису говориле истину.

"Заиста смо помјерали планине, све до посљедњег минута, када су грчке власти затвориле врата", рекао је Јункер и додао да данас нема да објави никакав нови приједлог о рјешавању кризе.

Он је додао да кредитори никада нису захтијевали смањење пензија у Грчкој и да тај приједлог никада није био на столу.

Јункер је завршио своје обраћање у трајању од 33 минута са неколико ријечи на грчком језику.