latinica  ћирилица
29/06/2015 |  13:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Хоће ли напредак у дијалогу Београда и Приштине водити отварању поглавља?

У Бриселу данас нису жељели да коментаришу да ли би евентуални значајан напредак у најновијој рунди дијалога Београда и Приштине, која је управо у току, могао да наведе Европску комисију да препоручи отварање првих поглавља у преговорима Србије и ЕУ.
Маја Коцијанчич - Фото: Screenshot
Маја КоцијанчичФото: Screenshot

Уочи дањашњег састанка премијера Србије Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе, иначе другог за седам дана, појавиле су се процјене да би висока представница ЕУ Федерика Могерини могла да препоручи отварање поглавља уколико би био постигнут довољан напредак.

Портпаролка високе представнице Маја Коцијанчић објаснила је у Бриселу да начелно Могерини ни не даје такву препоруку, већ Европска комисија. Могерини је, као посредница у дијалогу, у сталном контакту како са надлежним тијелима Комисије, тако и са представницима земаља чланица, које рједовно обавјештава о напретку у разговорима, али и о ситуацији на терену, али да не даје препоруке, додала је она.

"Ситуација је јасна, Србија је земља-кандидат која је отпочела преговара и чека се отварање поглавља и то је то", рекла је Коцијанчић.

"Према уобичајеној процедури препоруку даје Комисија, а затим земље чланице о томе одлучују у Еверопском савјету", рекла је портпаролка.

Нова рунда дијалога почела је данас мало послије девет изјутра, а требало би да се оконча рано поподне, прије почетка самита ЕУ-Кина у Бриселу, у коме Могерини учетвује.

Учесници у дијалогу расправљају данас о Заједници српских општина, телекомуникацијама, енергетици и "Парку мира" на мосту у Митровици.